Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грчка отвара границе за туристе

Bookmark and Share

Прешево 15.06.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Грчка вечерас од 23 сата отвара границе без ограничења, карантина и тестирања за туристе из 30 земаља. На листи су и држављани Србије. На пут могу и преко Северне Македоније, јер је одобрен транзит српских туриста кроз ту земљу.

Грчка отвара границе за туристе

Путници могу да прођу и задрже се у Северној Македонији највише пет сати. Према Грчкој биће отворен прелаз Богородица - Евзони, а прелаз Дојран остаје затворен.

Македонска влада је одлучила да ће странци који су у транзиту кроз Северну Македонију, до потпуне либерализације режима уласка и изласка из те земље, моћи да користе прелазе Табановце, Деве Баир, Богородица, Кјафаса, Блаце и аеродром Скопље.

Тај транзит, додаје се у саопштењу владе, подразумева улаз на једном граничном прелазу и излаз на другом прелазу, уз обавезу да се не напушта ауто-пут или локални пут и да се транзит обави за најдуже пет сати. 

С обзиром на то да је раздаљина од прелаза Прешево-Табановце до македонско-грчке границе око 170 километара, уз просечну брзину и евентуалне паузе, возачима неће требати дуже од три сата да би ушли и напустили македонску територију. 

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски каже да неће продужити ванредно стање уведено ради сузбијања ширења коронавируса.

Тридесетодневно ванредно стање уведено је у марту, а затим је два пута продужено за по 15 дана због повећања броја оболелих.

Од поноћи је почело постепено отварање граница унутар Европске уније. Уз Немачку и Француску да ће отворити своје границе, али уз изузетке најавиле су и друге чланице Уније и уз извесна ограничења.


#   Прешево   саобраћај   Грчка   Гранични прелаз   Република Северна Македонија   Коронавирус
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима