Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Евзони" прелаз отворен за грађане Србије

rssBookmark and Share

Прешево 14.05.2021. Јужна Србија Инфо

Држављани Србије могу ући у Грчку, авионом или преко друмских прелаза Евзони (са С. Македонијом) или Промахонас и Орменио (са Бугарском). Наведени друмски гранични прелази отворени су сваког дана од 7-23 часа. Улаз у Северну Македонију одвија са неометано на прелазу Прешево.

Прелаз Богородица - Евзони
Прелаз Богородица - Евзони

Сви путници који долазе у Грчку, морају попунити образац пријаве (Passenger Location Form, електронски преко сајта www.travel.gov.gr), најмање 24 часа пре уласка у Грчку и презентовати код при уласку. Такође, морају да поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата (ослобођена су деца до 5 година старости), или потврду о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку издату од надлежног органа (потврда о вакцинацији, поред личних података, треба да садржи тип примљене вакције и број доза). Потврде треба да буду издате на енглеском, француском, немачком, италијанском, шпанском или руском језику. Такође, сви путници на граничном прелазу подлежу тестирању брзим тестом на граници. Ако је тест позитиван, обавезни су да проведу у кућној изолацији 14 дана, у објекту који изаберу (ако поседују стан и сл.) или оном који ће им бити одређен од стране грчких надлежних органа (о трошку грчке државе). Казна за кршење кућног карантина износи 5.000 евра.

Подсећамо на нека тренутно важећа ограничења, која важе у највећем делу Грчке због опасности ширења заразе вирусом COVID-19:

- Обавезно ношење маски, како у затвореним просторима, тако и на отвореном.
- Укинуте су забране кретања између регија, с тим што је за одлазак на острва (осим Евије и Лефкаде) неопходно поседовати потврду о вакцинацији или негативан тест (PCR, брзи или селф тест) 

- Забрана кретања у периоду од 00,30 до 05,00 часова.


#   туризам   Прешево   саобраћај   Грчка   Гранични прелаз   Република Северна Македонија   Коронавирус
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима