Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Evzoni" prelaz otvoren za građane Srbije

rssBookmark and Share

Preševo 14.05.2021. Južna Srbija Info

Državljani Srbije mogu ući u Grčku, avionom ili preko drumskih prelaza Evzoni (sa S. Makedonijom) ili Promahonas i Ormenio (sa Bugarskom). Navedeni drumski granični prelazi otvoreni su svakog dana od 7-23 časa. Ulaz u Severnu Makedoniju odvija sa neometano na prelazu Preševo.

Prelaz Bogorodica - Evzoni
Prelaz Bogorodica - Evzoni

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju popuniti obrazac prijave (Passenger Location Form, elektronski preko sajta www.travel.gov.gr), najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku i prezentovati kod pri ulasku. Takođe, moraju da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do 5 godina starosti), ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku izdatu od nadležnog organa (potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcije i broj doza). Potvrde treba da budu izdate na engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, španskom ili ruskom jeziku. Takođe, svi putnici na graničnom prelazu podležu testiranju brzim testom na granici. Ako je test pozitivan, obavezni su da provedu u kućnoj izolaciji 14 dana, u objektu koji izaberu (ako poseduju stan i sl.) ili onom koji će im biti određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države). Kazna za kršenje kućnog karantina iznosi 5.000 evra.

Podsećamo na neka trenutno važeća ograničenja, koja važe u najvećem delu Grčke zbog opasnosti širenja zaraze virusom COVID-19:

- Obavezno nošenje maski, kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom.
- Ukinute su zabrane kretanja između regija, s tim što je za odlazak na ostrva (osim Evije i Lefkade) neophodno posedovati potvrdu o vakcinaciji ili negativan test (PCR, brzi ili self test) 

- Zabrana kretanja u periodu od 00,30 do 05,00 časova.


#   turizam   Preševo   saobraćaj   Grčka   Granični prelaz   Republika Severna Makedonija   Koronavirus
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima