Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На листи за преглед 2.000 пацијената

rssBookmark and Share

Ниш 28.01.2013. Izvor: Blic

Пацијенти из Ниша и југоисточне Србије скоро годину дана морају да чекају на преглед магнетном резонанцом у Центру за радиологију у нишком Клиничком центру. На листи чекања је скоро 2.000 људи.

На листи за преглед 2.000 пацијената
Ово је једина магнетна резонанца у државном здравству у југоисточној Србији, тако да су приморани да чекају сви који не могу да плате снимање код приватника, које кошта више од 10.000 динара.

- Стање не може да се поправи јер имамо само тај један апарат, стар осам година. На магнетној резонанци пацијенти се снимају свакодневно у две смене. Кад бисмо добили још једну магнетну резонанцу, то би много скратило листе чекања. Министарска здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић је обећала помоћ - каже директор Клиничког центра доц. др Зоран Радовановић.

Директор Центра за радиологију проф. др Петар Бошњаковић напомиње да је огромна листа чекања и због тога што лекари олако дају упуте за магнетну резонанцу.

- Наши људи воле да се снимају и притискају лекаре да им дају упуте за ову дијагностику. Мораћемо то да променимо јер је магнетна резонанца скупа и није потребно да се ради за сваку ситницу. Сви ургентни случајеви, пацијенти који су хоспитализовани у Клиничком центру, као и сва деца, не чекају на ову дијагностику. Међутим, има доста случајева кад су ти прегледи неоправдани - наглашава др Бошњаковић.

Нишлијка Миланка Поповић каже да је морала да плати магнентну резонанцу код приватника јер није могла да чека у државној установи.

- Због страха да ће ми се здравствено стање погоршати јер имам велике проблеме и болове у кичми отишла сам у приватну ординацију. Добро је што сам то урадила јер су ми на магнетној резонанци утврдили такве промене да сад треба да оперишем кичму. Да сам чекала до лета, кад ми је заказано снимање у болници, сигурна сам да би се стање погоршало. Није ми јасно зашто уплаћујемо здравствено осигурање држави кад морамо да плаћамо приватнике. Шта би било да нисам у могућности да платим магнетну резонанцу - пита Поповићева.

Неопходно још апарата

- Осим магнетне резонанце, центру су ургентно потребна и два ултразвучна и један рендген апарат. Кад би Србија била богата земља, било би добро да Ниш има и ПЕТ-ЦТ скенер, на којем се могу утврдити да ли су ћелије малигне или бенигне. Волео бих да имамо и гама-нож, али то су за сада само жеље - каже професор Петар Бошњаковић.


#   Ниш   Зоран Радовановић   магнетна резонанца
@tigerzoki @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима