Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na listi za pregled 2.000 pacijenata

rssBookmark and Share

Niš 28.01.2013. Izvor: Blic

Pacijenti iz Niša i jugoistočne Srbije skoro godinu dana moraju da čekaju na pregled magnetnom rezonancom u Centru za radiologiju u niškom Kliničkom centru. Na listi čekanja je skoro 2.000 ljudi.

Na listi za pregled 2.000 pacijenata
Ovo je jedina magnetna rezonanca u državnom zdravstvu u jugoistočnoj Srbiji, tako da su primorani da čekaju svi koji ne mogu da plate snimanje kod privatnika, koje košta više od 10.000 dinara.

- Stanje ne može da se popravi jer imamo samo taj jedan aparat, star osam godina. Na magnetnoj rezonanci pacijenti se snimaju svakodnevno u dve smene. Kad bismo dobili još jednu magnetnu rezonancu, to bi mnogo skratilo liste čekanja. Ministarska zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović je obećala pomoć - kaže direktor Kliničkog centra doc. dr Zoran Radovanović.

Direktor Centra za radiologiju prof. dr Petar Bošnjaković napominje da je ogromna lista čekanja i zbog toga što lekari olako daju upute za magnetnu rezonancu.

- Naši ljudi vole da se snimaju i pritiskaju lekare da im daju upute za ovu dijagnostiku. Moraćemo to da promenimo jer je magnetna rezonanca skupa i nije potrebno da se radi za svaku sitnicu. Svi urgentni slučajevi, pacijenti koji su hospitalizovani u Kliničkom centru, kao i sva deca, ne čekaju na ovu dijagnostiku. Međutim, ima dosta slučajeva kad su ti pregledi neopravdani - naglašava dr Bošnjaković.

Nišlijka Milanka Popović kaže da je morala da plati magnentnu rezonancu kod privatnika jer nije mogla da čeka u državnoj ustanovi.

- Zbog straha da će mi se zdravstveno stanje pogoršati jer imam velike probleme i bolove u kičmi otišla sam u privatnu ordinaciju. Dobro je što sam to uradila jer su mi na magnetnoj rezonanci utvrdili takve promene da sad treba da operišem kičmu. Da sam čekala do leta, kad mi je zakazano snimanje u bolnici, sigurna sam da bi se stanje pogoršalo. Nije mi jasno zašto uplaćujemo zdravstveno osiguranje državi kad moramo da plaćamo privatnike. Šta bi bilo da nisam u mogućnosti da platim magnetnu rezonancu - pita Popovićeva.

Neophodno još aparata

- Osim magnetne rezonance, centru su urgentno potrebna i dva ultrazvučna i jedan rendgen aparat. Kad bi Srbija bila bogata zemlja, bilo bi dobro da Niš ima i PET-CT skener, na kojem se mogu utvrditi da li su ćelije maligne ili benigne. Voleo bih da imamo i gama-nož, ali to su za sada samo želje - kaže profesor Petar Bošnjaković.


#   Niš   Zoran Radovanović   magnetna rezonanca
@tigerzoki @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima