Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хоће ли бити треће дозе вакцине?

Bookmark and Share

24.07.2021. Јужна Србија Инфо

Стручни комитет за имунизацију препоручио је трећу дозу вакцине против коронавируса. У земљи се данима бележи троцифрени број заражених. Стручњаци упозоравају да на то утиче низак степен вакцинације од ковида, а највећи тренутни проблем је мала вакцинисаност међу младима.

Илустрација
Илустрација

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да се увођењем треће дозе, додатно штите осетљиве категорије становништва, чији имунолошки систем даје слабији одговор на вакцинацију, здравствени радници који су у сталном контакту с пацијентима, као и свима који то желе.

Објашњава да је препорука донета на основу светских истраживања која су показала да трећа доза појачава имунитет код особа које су слабије реаговале на две дозе. 

Апелујe на младе између 18 и 30 година да се вакцинишу, како би, како каже, имали много мирнију јесен него што нас очекује.

На седници Владе Србије усвојен је Закључак о давању сагласности за признавање потврде о потпуној вакцинацији против болести ковид 19 и потврде о прележаној болести на основу фактичког реципроцитета.


#   Министарство здравља   Коронавирус   ковид вакцина   Мирсад Ђерлак др
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима