Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Алексинчани продавали грчко воће у Русију, лажно фактурисано као српско

rssBookmark and Share

Алексинац 20.02.2019. Јужна Србија Инфо

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, ухапсили су пет особа које су осумњичене да су увозиле воће из Грчке, израђивали за њега лажну документацију и потом га, као производе српског порекла, продавали на тржишту Руске Федерације.

Фото илустрација: poljoinfo.com
Фото илустрација: poljoinfo.com

Полиција је у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, Пореском управом и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, због постојања основа сумње да су починили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца и пореска утаја ухапсила одговорно лице предузећа „Цоја Промет“ А.Ц. (1956) и заступника тог предузећа А. Ц. (1983), одговорна лица предузећа „Цитрум АКЗ“ Н.Ц. (1982) и З.Ц. (1957), као и одговорно лице фирме „Д&Б Транс“ Б.К. (1977).

Због сумње да су починили кривично дело прање новца, тиме што су помогли у сачињавању лажне документације, надлежном тужилаштву приведена су и 54 пољопривредна произвођача са територије Београда, Крагујевца, Смедерева, Смедеревске Паланке, Тополе…

Кривична пријава је поднета и против привредног друштва „Цоја Промет“.

Сумња се да су ухапшени из предузећа „Цоја Промет“ током 2017. године и 2018. године, преко три предузећа из Београда, Алексинца и Прешева организовали увоз брескви и нектарина из Грчке и притом сачињавали лажну документацију о наводном откупу, како би га приказали као домаће.

Сумња се да су потом брескве и нектарине, преко предузећа „Цоја Промет“, извожене у Руску Федерацију, супротно споразуму о слободној трговини између две земље и Уредби о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију.

На тај начин, како се сумња, привредном друштву „Цоја промет“ прибављена је  противправна имовинска корист од око 105 милиона динара.


#   Алексинац   хапшење   МУП РС   воће   кривична пријава   Русија   злоупотреба службеног положаја   корупција   извоз   ПУ Ниш   кривично дело   Цоја промет
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима