Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Aleksinčani prodavali grčko voće u Rusiju, lažno fakturisano kao srpsko

rssBookmark and Share

Aleksinac 20.02.2019. Južna Srbija Info

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su pet osoba koje su osumnjičene da su uvozile voće iz Grčke, izrađivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali na tržištu Ruske Federacije.

Foto ilustracija: poljoinfo.com
Foto ilustracija: poljoinfo.com

Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom upravom i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja uhapsila odgovorno lice preduzeća „Coja Promet“ A.C. (1956) i zastupnika tog preduzeća A. C. (1983), odgovorna lica preduzeća „Citrum AKZ“ N.C. (1982) i Z.C. (1957), kao i odgovorno lice firme „D&B Trans“ B.K. (1977).

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole…

Krivična prijava je podneta i protiv privrednog društva „Coja Promet“.

Sumnja se da su uhapšeni iz preduzeća „Coja Promet“ tokom 2017. godine i 2018. godine, preko tri preduzeća iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i pritom sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće.

Sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća „Coja Promet“, izvožene u Rusku Federaciju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju.

Na taj način, kako se sumnja, privrednom društvu „Coja promet“ pribavljena je  protivpravna imovinska korist od oko 105 miliona dinara.


#   Aleksinac   hapšenje   MUP RS   voće   krivična prijava   Rusija   zloupotreba službenog položaja   korupcija   izvoz   PU Niš   krivično delo   Coja promet
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima