Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Украјински авион који је полетео из Ниша пао у Грчкој, преносио наоружање за Бангладеш - осам чанова посаде погинуло

rssBookmark and Share

Ниш 17.07.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Mинистар Небојша Стефановић рекао је на конференцији за новинаре да је авион "антонов 12", који је синоћ пао у Грчкој, преносио 11,5 тона производа наше наменске индустрије за Министарство одбране Бангладеша.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Свих осам чланова посаде су, нажалост, погинули, рекао је Стефановић и потврдио да нису српски држављани, преноси РТС.

Mинистар Небојша Стефановић је рекао да је авион полетео у 20.40 из Ниша. Према његовим речима, а власник авиона је украјинска компанија. Роба коју је преносио авион је наше компаније "Валир".

"Обраћам вам се поводом пада авиона ‘антонов 12 на територији Грчке који је полетео са нашег аеродрома у Нишу. Ради се о авиону ‘антонов 12’ чији је власник фирма Меридијан из Украјине. Имао је знак МЕМ3032", истакао је Стефановић.

Како је истакао, свих осам чланова посад је изгубило живот.

"Авион је полетео око 20.40 из Ниша и превозио око 11,5 тона производа наше наменске индустрије крајњем купцу у Бангладешу. Купац је било Министарство одбране Бангладеша", каже министар.

Стефановић каже да је лет имао дозволу за лет од Ниша, са техничким слетањем у Аману, Ријаду, Ахмедабаду и планирано је да слети у Даку, као финалну дестинацију.

"Власник робе је била приватна компанија "Валир" из Србије. Овај лет је имао све уредне дозволе, све у складу са међународним прописима", истакао је Стефановић. 

Напоменуо је да су неки медији злонамерно спекулисали да се тим авионом превози наоружање Украјини.

Потврдио је да од 2016. године није издата никаква дозвола која би превозила наоружање из Србије у Украјину или у Русију.

"Авиони којим се транспортује ова опрема су великог капацитета и њих су пре свега производили бивши Совјетски Савез, а корисници су Русија, Белорусија и Украјина. Руски и белоруски због међународних санкција не могу да преносе наоружање, а украјински због ситуације у тој земљи не могу да се враћају у Украјину и да тамо слећу и ангажовани су широм света за пренос ове робе", рекао је Стефановић.

Појаснио је да Србија извози наоружање само у складу са међународним дозволама. Очекује ове године и значајнији извоз.

На постављено питање о роби која је била у авиону појаснио је да је реч о осветљавајућим минобацачким и школским минама .

 


#   Ниш   саобраћајна незгода   Небојша Стефановић   Грчка   авиони   оружје   аеродром Константин Велики   Украјина   авио незгода   Бангладеш
@nesastefanovic @NisAirport @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима