Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бобан Михајловић под истрагом због корупције

rssBookmark and Share

Куршумлија 06.07.2011. Извор Медијски истраживачки центар

Агенција за борбу против корупције покренула је поступак против Градског већника Бобана Михајловића, сазнаје Медијски истраживачки центар из Ниша.

Предузеће “Михајловић софт”, чији је Михајловић власник, од 2008. године зарадило је скоро 5 милиона динара преко послова са јавним предузећима и установама.

Бобан Михајловић ДС Ниш Градски већник Михајловић софт
Бобан Михајловић ДС Ниш Градски већник Михајловић софт

НИШ -Додатни проблем је чињеница да је Бобан Михајловић за Већника изабран још јула 2008. године, а директор приватне фирме био је све до пре месец и по дана, односно да није на време пренео управљачка права на другу особу.

Михајловић за МИЦ казе да је испоштовао све законске обавезе, да је обавестио најпре Савет за борбу против корупције а потом и Агенцију за борбу против корупције о преносу управљачких права, а да не зна жбог цега је АПР то решење регистровао тек маја ове године, односно неколико дана након што је МИЦ почео да прикупља документацију о пословању предузећа градског већника.

- Још 2008. након избора на место градског већника пренео сам управљачка права на директора и о томе постоји документација у АПРу, а зашто није у виду забележбе урађено, ја то не знам - каже Михајловић.

У АПРу кажу да не постоји начин да се касни са уписом, односно са забележбом сваке промене у привредном друштву. Они прецизирају да је предузеће „Михајловић софт“ АПР-у доставило решење о преносу управљачких права први пут 4. маја ове године, али је пријава била непотпуна и враћена је. Након тога „Михајловић софт“ је 17. маја предао потпуну пријаву и већ 20. маја то је регистровану на сајту Агенције.

Предузеће Михајловић софт у власништву је градског већника Ниша Бобана Михајловића и послује између осталих и са институцијама и установама које се финансирају из локалног и државног буџета. Медијски истраживачки центар покушао је да утврди има ли у тим пословима основе за било какву сумњу

Агенција за борбу против корупције управо због преноса управљачких права повела је поступак маја месеца ове година против Михајловића.

Комплетан текст можете прочитати на сајту МИЦ.


Са ким је пословао "Михајловић софт"

Према подацима Управе за трезор Министарства финансија до којих је дошао МИЦ, у периоду од јануара 2008. до 31. марта 2011. године евидентирано је 114 новчаних уплата предузећу Градског већника од стране државних и градских органа и институција.

Тако је предузеће "Михајловић софт" за 39 месеци пословања са буџетским органима и институцијама остварило промет од 4.862.609 динара.

На списку државних и градских фирми које су користиле услуге предузећа "Михајловић софт" су нишки Фонд за развој и самофинансирање заједничких потреба грађана, Позориште лутака Ниш, Дом за одрасла инвалидна лица Дољевац, Специјална болница за психијатријске болести Горња Топоница, Геронтолошки центар Ниш, Машински факултет Ниш, Специјална болница за неспецифичне плућне болести Сокобања, Основна музичка школа „Владимир Ђорђевић“ Алексинац, Факултет техничких наука Косовска Митровица, Дом здравља Куршумлија и Трговински суд Ниш.

При том ово је евиденција само о расходима које "види" Управа за трезор, односно само такозваних директних и индиректних буџетских корисника. Вреди поменути да многа јавна градска предузећа не спадају у ту групу, па није могуће видети њихове евентуалне послове са Михајловићевом фирмом.

Примера ради, статус директних или индиректних буџетских корисника у Нишу немају највећа јавна предузећа, као што су Топлана, Наиссус, Горица, Медијана, Паркинг сервис, Обједињена наплата, Нишка телевизија,.. тачније, једино јавно предузеће чије исплате се евидентирају у Управи за трезор је Дирекција за изградњу Ниша.

Међутим, Бобан Михајловић тврди да ни ту нема ничег спорног.

- Од када сам ја ступио на функцију нисмо ни са једним буџетским корисником успоставили нове уговоре. управо из разлога да не би долазили у ситуацију да неко сада злонамерно врши повезивање - објашњава Михајловић.

На питање да ли је морално да компанија чији је влансик градски функционер послује са буџетским кориснцима, Михајловић каже да је управо морално да се настави добар партнерски однос са клијентом који постоји од раније, уз поштовање законске процедуре.



#   Куршумлија   јавна предузећа   Дом здравља   позориште   Косовска Митровица   Паркинг сервис   Бобан Михајловић   Геронтолошки центар   Горња Топоница   Музичка школа   Фонд за развој   Дом здравља Куршумлија   Дирекција за изградњу   специјална болница   Владимир Ђорђевић   Агенција за борбу против корупције   Позориште лутака   Трговински суд   Машински факултет   Савет за борбу против корупције
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима