Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Boban Mihajlović pod istragom zbog korupcije

rssBookmark and Share

Kuršumlija 06.07.2011. Izvor Medijski istraživački centar

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv Gradskog većnika Bobana Mihajlovića, saznaje Medijski istraživački centar iz Niša.

Preduzeće “Mihajlović soft”, čiji je Mihajlović vlasnik, od 2008. godine zaradilo je skoro 5 miliona dinara preko poslova sa javnim preduzećima i ustanovama.

Boban Mihajlović DS Niš Gradski većnik Mihajlović soft
Boban Mihajlović DS Niš Gradski većnik Mihajlović soft

NIŠ -Dodatni problem je činjenica da je Boban Mihajlović za Većnika izabran još jula 2008. godine, a direktor privatne firme bio je sve do pre mesec i po dana, odnosno da nije na vreme preneo upravljačka prava na drugu osobu.

Mihajlović za MIC kaze da je ispoštovao sve zakonske obaveze, da je obavestio najpre Savet za borbu protiv korupcije a potom i Agenciju za borbu protiv korupcije o prenosu upravljačkih prava, a da ne zna žbog cega je APR to rešenje registrovao tek maja ove godine, odnosno nekoliko dana nakon što je MIC počeo da prikuplja dokumentaciju o poslovanju preduzeća gradskog većnika.

- Još 2008. nakon izbora na mesto gradskog većnika preneo sam upravljačka prava na direktora i o tome postoji dokumentacija u APRu, a zašto nije u vidu zabeležbe urađeno, ja to ne znam - kaže Mihajlović.

U APRu kažu da ne postoji način da se kasni sa upisom, odnosno sa zabeležbom svake promene u privrednom društvu. Oni preciziraju da je preduzeće „Mihajlović soft“ APR-u dostavilo rešenje o prenosu upravljačkih prava prvi put 4. maja ove godine, ali je prijava bila nepotpuna i vraćena je. Nakon toga „Mihajlović soft“ je 17. maja predao potpunu prijavu i već 20. maja to je registrovanu na sajtu Agencije.

Preduzeće Mihajlović soft u vlasništvu je gradskog većnika Niša Bobana Mihajlovića i posluje između ostalih i sa institucijama i ustanovama koje se finansiraju iz lokalnog i državnog budžeta. Medijski istraživački centar pokušao je da utvrdi ima li u tim poslovima osnove za bilo kakvu sumnju

Agencija za borbu protiv korupcije upravo zbog prenosa upravljačkih prava povela je postupak maja meseca ove godina protiv Mihajlovića.

Kompletan tekst možete pročitati na sajtu MIC.


Sa kim je poslovao "Mihajlović soft"

Prema podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija do kojih je došao MIC, u periodu od januara 2008. do 31. marta 2011. godine evidentirano je 114 novčanih uplata preduzeću Gradskog većnika od strane državnih i gradskih organa i institucija.

Tako je preduzeće "Mihajlović soft" za 39 meseci poslovanja sa budžetskim organima i institucijama ostvarilo promet od 4.862.609 dinara.

Na spisku državnih i gradskih firmi koje su koristile usluge preduzeća "Mihajlović soft" su niški Fond za razvoj i samofinansiranje zajedničkih potreba građana, Pozorište lutaka Niš, Dom za odrasla invalidna lica Doljevac, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica, Gerontološki centar Niš, Mašinski fakultet Niš, Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja, Osnovna muzička škola „Vladimir Đorđević“ Aleksinac, Fakultet tehničkih nauka Kosovska Mitrovica, Dom zdravlja Kuršumlija i Trgovinski sud Niš.

Pri tom ovo je evidencija samo o rashodima koje "vidi" Uprava za trezor, odnosno samo takozvanih direktnih i indirektnih budžetskih korisnika. Vredi pomenuti da mnoga javna gradska preduzeća ne spadaju u tu grupu, pa nije moguće videti njihove eventualne poslove sa Mihajlovićevom firmom.

Primera radi, status direktnih ili indirektnih budžetskih korisnika u Nišu nemaju najveća javna preduzeća, kao što su Toplana, Naissus, Gorica, Medijana, Parking servis, Objedinjena naplata, Niška televizija,.. tačnije, jedino javno preduzeće čije isplate se evidentiraju u Upravi za trezor je Direkcija za izgradnju Niša.

Međutim, Boban Mihajlović tvrdi da ni tu nema ničeg spornog.

- Od kada sam ja stupio na funkciju nismo ni sa jednim budžetskim korisnikom uspostavili nove ugovore. upravo iz razloga da ne bi dolazili u situaciju da neko sada zlonamerno vrši povezivanje - objašnjava Mihajlović.

Na pitanje da li je moralno da kompanija čiji je vlansik gradski funkcioner posluje sa budžetskim korisncima, Mihajlović kaže da je upravo moralno da se nastavi dobar partnerski odnos sa klijentom koji postoji od ranije, uz poštovanje zakonske procedure.



#   Kuršumlija   javna preduzeća   Dom zdravlja   pozorište   Kosovska Mitrovica   Parking servis   Boban Mihajlović   Gerontološki centar   Gornja Toponica   Muzička škola   Fond za razvoj   Dom zdravlja Kuršumlija   Direkcija za izgradnju   specijalna bolnica   Vladimir Đorđević   Agencija za borbu protiv korupcije   Pozorište lutaka   Trgovinski sud   Mašinski fakultet   Savet za borbu protiv korupcije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima