Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Четири особе из Ниша осумњичене и ухапшене због прања новца

rssBookmark and Share

Ниш 26.11.2022. Јужна Србија Инфо

Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП, Одељења за борбу против корупције у сарадњи са Сектором пореске полиције и Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су четири особе због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело прање новца.

Четири особе из Ниша осумњичене и ухапшене због прања новца

Ухапшени су М. К. (1960) oдговорно лице предузетничке радње „Коцит“, Д. О. (1957) фактички власник неколико привредних друштава, М. Б. (1953) формални власник истих и, књиговођу у тим привредним друштвима  М. Т. (1973).

Они се сумњиче да су као група у периоду од септембра 2019. до септембра 2022. године извршили пренос новца у укупном износу од 24.703.881 динара у намери да прикрију или лажно прикажу незаконито порекло новца који су користили.

Сумња се да је Д. О. организовао ову групу у којој је сваки члан имао своју улогу. Он је основао привредно друштво, затим је ангажовао М. Б. од кога је захтевао да сукцесивно оснива друга привредна друштва на своје име, и који је добијао месечну накнаду од 200 евра. М. Т. је била овлашћена, како се сумња, за отварање рачуна код пословних банака, као и за сачињавање и оверу фиктивних фактура као да су привредна друштва извршила продају и испоруку робе - разних металних производа предузетничкој радњи „Коцит“.

Приликом уплате новца од стране „Коцита“, М. Т. је подизала готов новац, при чему је део задржавала за себе, а већи део новца преко  Д. О. је дат М. К. који је знао да
привредна друштва којима је уплаћен новац од стране предузетничке радње „Коцит“ нису истом продавала нити испоручивала робу.

Против М. К. је поднета и кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска превара у вези са порезом на додату вредност на тај начин што је избегнуто плаћање јавних прихода у износу од 2.660.244 динара за који износ је оштећен буџет Републике Србије.

Претресом станова и других просторија осумњичених на више локација у Нишу  пронађено је и одузето 1.299.000 динара, 20.069 швајцарских франака, фиктивна документација, печати, мобилни телефони и лаптоп рачунар.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном


#   Ниш   злоупотреба службеног положаја   ПУ Ниш   предузетништво   прање новца
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима