Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу ухапшена 51 особа, сумња се да су опрали више од 300 милиона динара

rssBookmark and Share

Ниш 26.06.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Полиција у Нишу ухапсила је 51 особу због сумње на прање новца. Терете се за фиктивно ангажовање предузетничких радњи и прављење лажних фактура за услуге америчким компанијама. Сумња се да су прибавили противправну имовинску корист у износу од 335.054.512 динара.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Припадници Управе криминалистичке полиције, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са колегама из Ниша, а по овлашћењу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су 51 особу због сумње на прање новца, саопштено је из МУП-а.

У акцији "Јенки", полиција је ухапсила Н. Р. (1983), М. М. Ц. (1984) власницу књиговодствене агенције "ЗН" из Ниша, Н. М. (1960) запослену у наведеној агенцији, као и М. K. (1984) власницу књиговодствене агенције из Ниша и С. С. (1991) власника предузетничке радње "Боксон фрајт", такође из овог града.

Ухапшено је и 46 власника предузетничких радњи, док се за још једним интензивно трага.

Осумњичени Н. Р. се терети да је организовао групу коју су чинили М. М. Ц, Н. М., М. K. и С. С. како би трајно обављали финансијске малверзације и себи прибавили противправну имовинску корист.

"Лажне фактуре за извршене услуге америчким компанијама" 

Како се наводи, сумња се да је наведена група, од 1. јануара 2017. до 25. јуна 2021. године, проналазила и ангажовала физичка лица која су на њихов захтев отворила предузетничке радње на своје име, које су фиктивно биле ангажоване за посредовање у транспорту са три америчке компаније, а за ту услугу власници тих радњи су од осумњичених добијали месечну накнаду од 700 до 1.000 долара.

"Осумњичени су потом правили лажне фактуре за извршене услуге ка америчким компанијама, које су новац уплаћивале на рачуне наведених предузетничких радњи, а за располагање новцем са тих рачуна биле су овлашћене М. М. Ц., Н. М. и М. К", истичу из МУП-а.

Додаје се да су осумњичени уз помоћ С. С, како се сумња, уплате са тих рачуна конвертовали у динаре и подизали у готовини, у континуитету у износима до 150.000 динара и да су на тај начин су прибавили противправну имовинску корист у износу од 335.054.512 динара.

Тако стечен новац су као група користили и интегрисали у легалне токове куповином пољопривредног земљишта, некретнина, путничких возила, додаје МУП.

Како се наводи, полицијски службеници су приликом претреса станова и пословних просторија осумњичених пронашли 13.099.550 динара, 147.750 евра и 18.500 долара.

Такође, додаје се, блокирана су средства на рачуну осумњиченог Н. Р, у износу од око 77.000.000 динара, која потичу од извршења кривичног дела.

"Осумњиченима Н. Р, М. М. Ц, Н. М, М. K. и С. С. одређено је задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичне пријаве бити приведени надлежном тужилаштву, док ће власници предузетничких радњи, уз извештај о полицијском хапшењу и спровођењу, бити приведени надлежном тужилаштву", истиче се у саопштењу.

Вулин: Србија одлучна да се обрачуна са свим видовима криминала 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да је Србија одлучна да се обрачуна са свим видовима криминала, посебно финансијским, којим се сиромаше грађани.

"Акција ове величине у којој су ухапшени они који су на штету грађана Србије остварили вишемилионску корист, потврда је посвећеног рада припадника полиције у сузбијању финансијског криминала и корупције. Председник Александар Вучић води Србију која економски напредује и јача, а борба против корупције је пресудна за стабилност и напредак земље", рекао је министар Вулин.


#   Ниш   МУП РС   фирма   злоупотреба службеног положаја   ПУ Ниш   лажно престављање   прање новца   књиговодство
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима