Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu uhapšena 51 osoba, sumnja se da su oprali više od 300 miliona dinara

rssBookmark and Share

Niš 26.06.2021. RTS, Južna Srbija Info

Policija u Nišu uhapsila je 51 osobu zbog sumnje na pranje novca. Terete se za fiktivno angažovanje preduzetničkih radnji i pravljenje lažnih faktura za usluge američkim kompanijama. Sumnja se da su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 335.054.512 dinara.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa kolegama iz Niša, a po ovlašćenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su 51 osobu zbog sumnje na pranje novca, saopšteno je iz MUP-a.

U akciji "Jenki", policija je uhapsila N. R. (1983), M. M. C. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije "ZN" iz Niša, N. M. (1960) zaposlenu u navedenoj agenciji, kao i M. K. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije iz Niša i S. S. (1991) vlasnika preduzetničke radnje "Bokson frajt", takođe iz ovog grada.

Uhapšeno je i 46 vlasnika preduzetničkih radnji, dok se za još jednim intenzivno traga.

Osumnjičeni N. R. se tereti da je organizovao grupu koju su činili M. M. C, N. M., M. K. i S. S. kako bi trajno obavljali finansijske malverzacije i sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

"Lažne fakture za izvršene usluge američkim kompanijama" 

Kako se navodi, sumnja se da je navedena grupa, od 1. januara 2017. do 25. juna 2021. godine, pronalazila i angažovala fizička lica koja su na njihov zahtev otvorila preduzetničke radnje na svoje ime, koje su fiktivno bile angažovane za posredovanje u transportu sa tri američke kompanije, a za tu uslugu vlasnici tih radnji su od osumnjičenih dobijali mesečnu naknadu od 700 do 1.000 dolara.

"Osumnjičeni su potom pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune navedenih preduzetničkih radnji, a za raspolaganje novcem sa tih računa bile su ovlašćene M. M. C., N. M. i M. K", ističu iz MUP-a.

Dodaje se da su osumnjičeni uz pomoć S. S, kako se sumnja, uplate sa tih računa konvertovali u dinare i podizali u gotovini, u kontinuitetu u iznosima do 150.000 dinara i da su na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 335.054.512 dinara.

Tako stečen novac su kao grupa koristili i integrisali u legalne tokove kupovinom poljoprivrednog zemljišta, nekretnina, putničkih vozila, dodaje MUP.

Kako se navodi, policijski službenici su prilikom pretresa stanova i poslovnih prostorija osumnjičenih pronašli 13.099.550 dinara, 147.750 evra i 18.500 dolara.

Takođe, dodaje se, blokirana su sredstva na računu osumnjičenog N. R, u iznosu od oko 77.000.000 dinara, koja potiču od izvršenja krivičnog dela.

"Osumnjičenima N. R, M. M. C, N. M, M. K. i S. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će vlasnici preduzetničkih radnji, uz izveštaj o policijskom hapšenju i sprovođenju, biti privedeni nadležnom tužilaštvu", ističe se u saopštenju.

Vulin: Srbija odlučna da se obračuna sa svim vidovima kriminala 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je Srbija odlučna da se obračuna sa svim vidovima kriminala, posebno finansijskim, kojim se siromaše građani.

"Akcija ove veličine u kojoj su uhapšeni oni koji su na štetu građana Srbije ostvarili višemilionsku korist, potvrda je posvećenog rada pripadnika policije u suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije. Predsednik Aleksandar Vučić vodi Srbiju koja ekonomski napreduje i jača, a borba protiv korupcije je presudna za stabilnost i napredak zemlje", rekao je ministar Vulin.

Komentara: 0


#   Niš   MUP RS   firma   zloupotreba službenog položaja   PU Niš   lažno prestavljanje   pranje novca   knjigovodstvo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima