Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фармацеути признали подмићивање нишких лекара

rssBookmark and Share

05.01.2017. Б.Јаначковић, Блиц

Више јавно тужилаштво у Нишу склопило је споразуме о признању кривичног дела давања мита са овлашћеним представницима фармацеутских кућа П.Н, М.С, К.Р. и П.Д. који који је упућен Вишем суду ради одлучивања.

Фото: К. Каменов / РАС Србија
Фото: К. Каменов / РАС Србија

Споразум је у тужилаштву постигнут 29.децембра а, како нам је потврђено, о њему ће се Виши суд у Нишу изјаснити после празника.

Како је “Блиц” писао представници фармацеутских кућа су ухапшени крајем децембра прошле године, заједно са још петорицом лекара специјалиста те здравствене установе Ш.З, Ђ.Д, М.С, В.С. и Б.М., у великој антикорупционој акцији у Војној болници у Нишу коју су спровели Војно - безбедоносна агенција, војна полиција, нишка полиција и ВЈТ у Нишу.

Лекари се сумњиче да су прописивали и препоручивали пацијентима ортопедска помагала, лекове и суплементе чију су дистрибуцију вршили само поједини привредни субјекти за шта су, на основу претходног договора са представницима ових привредних друштава, на незаконит начин периодично примали одређене новчане накнаде.

Након саслушања осумњичених, због постојања основа сумње да је на наведени начин учињено кривично дело злоупотреба службеног положаја и кривично дело примања мита ВЈТ је против лекара донело наредбу о спровођењу истраге. Лекарима је одређен притвор због постојања околности да ће утицајем на сведоке ометати кривични поступак.

Четворица поменутих представника привредних друштава која се баве трговином ортопедским помагалима са којима је склопљен споразум о признању кривице, као И представник једне фармацеуске куће Ж.Б., након саслушања у тужилаштву укинуто је задржавање И пуштени сун а слободу док је против осумњиченог П.Д., на основу предлога ВЈТ у Нишу, судија за претходни поступак Вишег суда у Нишу одредио меру забране напуштања боравишта.


#   полиција   Војна болница Ниш   виши суд   злоупотреба службеног положаја   корупција   војни лекари   војна полиција   кривични поступак   кривично дело   фармацеути
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима