Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градина: Накит у ранцу, плочице испод седишта - вредност више од 8 милиона

rssBookmark and Share

Градина 02.01.2024. Јужна Србија Инфо

Цариници су претходних дана на граничном прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, спречили два покушаја кријумчарења златног накита и инвестиционих плочица чија је укупна вредност процењена на нешто више од 8,3 милиона динара.

Градина: Накит у ранцу, плочице испод седишта - вредност више од 8 милиона

Последњи такав случај забележен код једне петочлане породице откривено прегршт непријављеног накита, тешког безмало 1,2 килограма и вредног готово 7,3 милиона динара. 

Случај је откривен када је на ред за излазну контролу пристигао ауди Q7 иностраних регистарских ознака, којим је брачни пар са троје деце путовао из Немачке ка Бугарској. 

Иако су супружници негирали да имају нешто да пријаве, рекавши да са собом носе само личне ствари, цариници су ипак одлучили да провере те тврдње. 

Убрзо је утврђено да се код 32-годишње супруге налази ранац пун златног накита који није пријављен на улазу у земљу, те да путници не поседују неопходну потврду о пријави робе. 

Мерењем је утврђено да је реч о укупно 1,174 гр златног накита међу којим су најбројнији били златни ланчићи којих је било чак 59, потом 22 златне наруквице и 17 прстенова. 

С обзиром да је проценом вредности пронађеног злата утврђено да она прелази једну трећину вредности возила и оно је привремено задржано до окончања поступка. 

Такође, цариници су на истом прелазу спречили покушај кријумчарења девет златних плочица различите грамаже, које су биле сакривене испод сувозачког седишта. 

Прекршај је откривен када је на улазу у земљу за детаљан преглед издвојен аутомобил тојота версо стране регистрације, којим је један брачни пар путовао на релацији Турска - Велика Британија. 

Мада су тврдили да немају ништа за пријављивање, детаљном контролом је испод поменутог седишта пронађена лична торбица са инвестиционим златом, укупне тежине од скоро 150 грама, чија је вредност процењена на преко милион динара.

Како вредност кријумчареног злата прелази једну трећину вредности возила, до окончања поступка задржан је аутомобил чија је вредност процењена на око 800.000 динара. 

Подсећамо путнике да је најсигурније да пријаве све драгоцености које носе са собом и тако спрече могућност да им оне буду привремено или трајно одузете. То се односи како на лични накит који путници носе на себи или у пртљагу, тако и на инвестиционо злато у облику плочица, полуга и новчића.


#   Градина   царина   златан накит   златне плочице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима