Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гром запалио кућу: За длаку избегнута нова трагедија у Доњем Међурову крај Ниша

rssBookmark and Share

Доње Међурово 06.05.2017. Б.Јаначковић Блиц

Кућа Љиљане Стојиљковић (62) у Доњем Међурову код Ниша запалила се након што је током снажног невремена око 17 часова у њу ударио гром.

Љиљана Стојиљковић показује последице пожара после удара грома у њену кућу Фото: БРАНКО ЈАНАЧКОВИЋ / РАС Србија
Љиљана Стојиљковић показује последице пожара после удара грома у њену кућу Фото: БРАНКО ЈАНАЧКОВИЋ / РАС Србија

До пожара је дошло јер се после удара запалио струјомер, а потом и разводна табла са осигурачима.

- Љуштила сам паприке у соби када је пукло ненормално јако. Из струјомера је букнула ватра, све је почело да гори. Нисам могла да изађем из собе у приземљу куће због пожара већ сам у страху искочила кроз прозор у двориште. Да није било комшије Звонка који је дотрчао и почео да гаси ватру, изгорела би ми цела кућа - каже Љиљана.

Интервенисала је и Хитна помоћ јер је жена услед стреса имала притисак 200 са 110 непосредно након немилог догађаја.

Комшија Звонимир Живковића, који је први несебично притрчао у помоћ, каже да је удар грома био нешто најјаче што је чуо у животу.

- Пукло је као нешто што никад у животу нисам чуо. Сам сам се шћућурио и покрио главу рукама. Онда сам из комшиницине куће зачуо запомагање: "Упомоћ, гори струјомер". Чуо сам је како, виче, плаче, јауче. Знајући да живи сама одмах сам потрчао и почео да гасим ватру малим противпожарним апаратом. Узео сам једно старо ћебе, бацио га у бару испред куће и њега бацио на струјомер. Пажљиво сам га скинуо штапом јер нисам знао да ли има струје, па опет наставио да гасим. Скоро сам угасио ватру када су дошли ватрогасци. Није ми жао што сам се помучио, могла је комшиници кућа да изгори - испричао нам је Живковић, сав гарав од гашења пожара.

- Изгорео је и струјомер и разводна табла, склопка, телефон, фрижидер, машина за веш коју сам једва отплатила на кредит од пензије, ламинат у предсобљу… Поред све штете коју сам претрпела ни крива ни дужна из Електродистрибуције су дошли и рекли да морам сама да платим струјомер. Па одакле ћу ја да га платим када живим од пензије која износи 12.000 динара - прича плачући несрећна жена.

Љиљанина ћерка Оливера Љубеновић, каже да се нада да ће њеној мајци помоћи општина Палилула на чијој се територији ово село налази.

- Наш покојни отац је примао инвалидску пензију. Када је умро мајка је наследила примања од којих једва преживљава. Мајка сама не може да покрије штету па се надамо помоћи општине - каже Оливера.

Пре два дана гром убио двојицу пецароша

Удар грома у кућу у Доњем Међурову, десио се само два дана након што је током невремена гром убио двојицу риболоваца у суседном Малошишту. Како је наш лист писао, тада су страдали Саша Живковић (47) и његов братанац Марјан Живковић (31) из Малошишта.


#   Хитна помоћ   гром   пожар   Доње Међурово   Љиљана Стаковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима