Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ИНФАРКТ У ЛОКОМОТИВИ: Машиновођу убио инфаркт јер није било доктора!

rssBookmark and Share

Бела Паланка 09.08.2015. Курир, Јужна Србија Инфо

Горану Динићу позлило је у локомотиви. Успео је да зауставикомпозицију, а из Дома здравља Бела Паланка послали су возача и техничара, који нису могли да му помогну.
Преминуо је у Нишу.

ИНФАРКТ У ЛОКОМОТИВИ: Машиновођу убио инфаркт јер није било доктора!

Машиновођа Горан Динић (51) из Ниша умро је 31. јула у нишком Клиничком центру од последица инфаркта након што му је позлило док је управљао композицијом воза који је саобраћао на релацији Ниш-Димитровград.

На болове у грудима пожалио се док је воз био у близини Читлука, па је његов колега позвао Хитну помоћ. Из Беле Паланке стигли су само возач и медицински техничар, али не и лекар који би Динићу пружио адекватну медицинску помоћ на лицу места. И то зато што тамошњи дом здравља нема службу Хитне медицинске помоћи!

Колега га спасавао

Динићева породица сматра да га је баш то коштало живота.
-Горан је на посао кренуо 30. јула око 22 сата. Није се ни на шта жалио, радовали смо се спремању славе и унучици која је стара 40 дана. Око шест ујутро ме је позвао његов колега, рекао је да се воз покварио и да треба да зовем железницу. Позвала сам број који ми је дао и речено ми је да је мој супруг имао мањих проблема и да треба да одем у нишку болницу. Затекла сам га живог, померао је руку и ногу, надала сам се да ће све бити у реду, али је после неколико сати преминуо. Нишки лекари заиста су се трудили, али су ми казали да су били немоћни, те да би имао шансу да преживи да му је брже указана помоћ - прича кроз сузе Оливера и додаје:
- Срчани удар му се догодио док је возио. Јесте то био теретни воз, али је могао да искочи из шина и да изазове трагедију. Он је ипак успео последњом снагом да заустави локомотиву.

Владица Павловић, помоћник машиновође, покушавао је да спаси свог колегу:
- Горан се пожалио на болове у грудима, одмах сам почео да га масирам и позвао Хитну помоћ. Они су брзо дошли, али сам се зачудио кад сам видео да ниједан од двојице из екипе нема ни стетоскоп ни лекарску торбу. Само су нам помогли да га скинемо с локомотиве, а то је трајало више од 20 минута јер је Горан био крупан човек. Ставили су га у кола и одвезли. После сам чуо да је умро.

Славица Нешић, заменик директора Дома здравља Бела Паланка, објашњава да су поступили у складу са прописима.
- Места испод 25.000 становника немају службу Хитне помоћи. Због тога наши лекари не смеју да напуштају дом здравља, па на терен шаљемо екипу која пацијенте доводи у установу - казала је Нешићева.

Начелница службе опште медицине Драгана Голубовић казала је да је Динић довезен у Белу Паланку, где је добио терапију, те да је онда упућен у нишку болницу.

Лекар је морао да дође

Директор нишке Клинике за кардиоваскуларне болести проф. др Лаза Тодоровић наглашава да је лекар морао одмах да дође на лице места без обзира на све.
- Нико не треба да умре ако не мора да умре. Не оптужујем никог, али сматрам да је у оваквим ситуацијама неопходно послати лекара код пацијената. Ту је сваки тренутак кључан за спасавање живота!

Син Младен
МОМ ОЦУ ЈЕ ТРЕБАО ЛЕКАР, А НЕ ТАКСИ

Горанов син Младен каже да је несхватљиво да његовом оцу није пружена помоћ.
- Татин колега је објаснио да је у питању ургентно стање, а они ипак нису послали лекара, већ само возача и медицинског техничара. Па, могао је онда и таксијем да буде пребачен, није ни требало да шаљу возило кад нису послали лекара!

Игра судбине
И ОТАЦ МУ УМРО У ЛОКОМОТИВИ

И Горанов отац Миодраг био је машиновођа. Преминуо је 1981. године, такође док је управљао локомотивом. Имао је само 46 година


#   Дом здравља   Клинички центар Ниш   Бела Паланка   смрт   машиновођа   медицински техничар   кардиоваскуларне болести   Горан Динић   инфаркт     теретни воз
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима