Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

INFARKT U LOKOMOTIVI: Mašinovođu ubio infarkt jer nije bilo doktora!

rssBookmark and Share

Bela Palanka 09.08.2015. Kurir, Južna Srbija Info

Goranu Diniću pozlilo je u lokomotivi. Uspeo je da zaustavikompoziciju, a iz Doma zdravlja Bela Palanka poslali su vozača i tehničara, koji nisu mogli da mu pomognu.
Preminuo je u Nišu.

INFARKT U LOKOMOTIVI: Mašinovođu ubio infarkt jer nije bilo doktora!

Mašinovođa Goran Dinić (51) iz Niša umro je 31. jula u niškom Kliničkom centru od posledica infarkta nakon što mu je pozlilo dok je upravljao kompozicijom voza koji je saobraćao na relaciji Niš-Dimitrovgrad.

Na bolove u grudima požalio se dok je voz bio u blizini Čitluka, pa je njegov kolega pozvao Hitnu pomoć. Iz Bele Palanke stigli su samo vozač i medicinski tehničar, ali ne i lekar koji bi Diniću pružio adekvatnu medicinsku pomoć na licu mesta. I to zato što tamošnji dom zdravlja nema službu Hitne medicinske pomoći!

Kolega ga spasavao

Dinićeva porodica smatra da ga je baš to koštalo života.
-Goran je na posao krenuo 30. jula oko 22 sata. Nije se ni na šta žalio, radovali smo se spremanju slave i unučici koja je stara 40 dana. Oko šest ujutro me je pozvao njegov kolega, rekao je da se voz pokvario i da treba da zovem železnicu. Pozvala sam broj koji mi je dao i rečeno mi je da je moj suprug imao manjih problema i da treba da odem u nišku bolnicu. Zatekla sam ga živog, pomerao je ruku i nogu, nadala sam se da će sve biti u redu, ali je posle nekoliko sati preminuo. Niški lekari zaista su se trudili, ali su mi kazali da su bili nemoćni, te da bi imao šansu da preživi da mu je brže ukazana pomoć - priča kroz suze Olivera i dodaje:
- Srčani udar mu se dogodio dok je vozio. Jeste to bio teretni voz, ali je mogao da iskoči iz šina i da izazove tragediju. On je ipak uspeo poslednjom snagom da zaustavi lokomotivu.

Vladica Pavlović, pomoćnik mašinovođe, pokušavao je da spasi svog kolegu:
- Goran se požalio na bolove u grudima, odmah sam počeo da ga masiram i pozvao Hitnu pomoć. Oni su brzo došli, ali sam se začudio kad sam video da nijedan od dvojice iz ekipe nema ni stetoskop ni lekarsku torbu. Samo su nam pomogli da ga skinemo s lokomotive, a to je trajalo više od 20 minuta jer je Goran bio krupan čovek. Stavili su ga u kola i odvezli. Posle sam čuo da je umro.

Slavica Nešić, zamenik direktora Doma zdravlja Bela Palanka, objašnjava da su postupili u skladu sa propisima.
- Mesta ispod 25.000 stanovnika nemaju službu Hitne pomoći. Zbog toga naši lekari ne smeju da napuštaju dom zdravlja, pa na teren šaljemo ekipu koja pacijente dovodi u ustanovu - kazala je Nešićeva.

Načelnica službe opšte medicine Dragana Golubović kazala je da je Dinić dovezen u Belu Palanku, gde je dobio terapiju, te da je onda upućen u nišku bolnicu.

Lekar je morao da dođe

Direktor niške Klinike za kardiovaskularne bolesti prof. dr Laza Todorović naglašava da je lekar morao odmah da dođe na lice mesta bez obzira na sve.
- Niko ne treba da umre ako ne mora da umre. Ne optužujem nikog, ali smatram da je u ovakvim situacijama neophodno poslati lekara kod pacijenata. Tu je svaki trenutak ključan za spasavanje života!

Sin Mladen
MOM OCU JE TREBAO LEKAR, A NE TAKSI

Goranov sin Mladen kaže da je neshvatljivo da njegovom ocu nije pružena pomoć.
- Tatin kolega je objasnio da je u pitanju urgentno stanje, a oni ipak nisu poslali lekara, već samo vozača i medicinskog tehničara. Pa, mogao je onda i taksijem da bude prebačen, nije ni trebalo da šalju vozilo kad nisu poslali lekara!

Igra sudbine
I OTAC MU UMRO U LOKOMOTIVI

I Goranov otac Miodrag bio je mašinovođa. Preminuo je 1981. godine, takođe dok je upravljao lokomotivom. Imao je samo 46 godina


#   Dom zdravlja   Klinički centar Niš   Bela Palanka   smrt   mašinovođa   medicinski tehničar   kardiovaskularne bolesti   Goran Dinić   infarkt     teretni voz
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima