Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Канал у Куршумлији односи животе

rssBookmark and Share

Куршумлија 18.03.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

Беживотно тело шездесетпетогодишњег С.Б. које је јуче пронађено у каналу мини хидроцентрале у Куршумлији, још једном је, наново, отворило бројна питања у вези са овим објектом.

Канал у Куршумлији односи животе

Канал у дужини од пет километара пролази кроз куршумлијска насеља, школско двориште и уз регионални пут, скоро потпуно необезбеђен, угрожавајући на тај начин безбедност људи и објеката.

Последњи смртни случај, који су пријавили пролазници, увећао је број утопљених куршумличана у претходних неколико деценија на седам.

Незванично смо сазнали да се С.Б. највероватније, враћајући се из посете родбини, оклизнуо са дрвеног моста и упао у канал.

Основна школа "Милоје Закић", са око шестстотина ученика, вероватно је једина образовна установа у Србији, кроз чије двориште у целој дужини протиче канал.

"Сматрам да ограда, коју смо подигли на око 1,2 метра, није баш стопостотна заштита за децу", каже директор ОШ "Милоје Закић" у Куршумлији Слободан Шиндић.

Канал пун воде, у дужини од пет километара, угрожава и бројне стамбене објекте, у неколико куршумлијских насеља.

"Људима се обрушавају дворишта, пуцају терасе, чекамо да нам се сруше куће", кажу мештани Куршумлије.

У општини Куршумлија РТС- у је потврђено да предузеће "Хидроенергија" из Рашке, већ шест и по година, ради без водне дозволе, која му је, због бројних кршења закона, ускраћена још једном, пре месец дана.

"Хидроенергија Рашка не би требало да обавља делатност производње струје и да користи воду из реке Топлице", каже Снежана Радовић, општина Куршумлија.

"Правно тумачење каже да, иако у решењу стоји да немам право жалбе, треба је ипак поднети, ако закон дозвољава ту могућност", каже Радоје Радојковић, предузеће "Хидроенергија" Рашка.

У републичкој водопривредној инспекцији за Топлички округ, РТС-у нису желели да одговоре да ли ће и када поступити по коначном решењу Министарства пољопривреде, чије извршење, по тумачењу правника, не одлаже жалба, односно, када ће  зауставити вишегодишње незаконито коришћење воде из реке Топлице.


#   Куршумлија   мушкарац   Топлички округ   хидроелектрана   опасност   смрт   канал     Топлица река     Снежана Радовић   Слободан Шиндић   општина Куршумлија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима