Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kanal u Kuršumliji odnosi živote

rssBookmark and Share

Kuršumlija 18.03.2015. RTS, Južna Srbija Info

Beživotno telo šezdesetpetogodišnjeg S.B. koje je juče pronađeno u kanalu mini hidrocentrale u Kuršumliji, još jednom je, nanovo, otvorilo brojna pitanja u vezi sa ovim objektom.

Kanal u Kuršumliji odnosi živote

Kanal u dužini od pet kilometara prolazi kroz kuršumlijska naselja, školsko dvorište i uz regionalni put, skoro potpuno neobezbeđen, ugrožavajući na taj način bezbednost ljudi i objekata.

Poslednji smrtni slučaj, koji su prijavili prolaznici, uvećao je broj utopljenih kuršumličana u prethodnih nekoliko decenija na sedam.

Nezvanično smo saznali da se S.B. najverovatnije, vraćajući se iz posete rodbini, okliznuo sa drvenog mosta i upao u kanal.

Osnovna škola "Miloje Zakić", sa oko šeststotina učenika, verovatno je jedina obrazovna ustanova u Srbiji, kroz čije dvorište u celoj dužini protiče kanal.

"Smatram da ograda, koju smo podigli na oko 1,2 metra, nije baš stopostotna zaštita za decu", kaže direktor OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji Slobodan Šindić.

Kanal pun vode, u dužini od pet kilometara, ugrožava i brojne stambene objekte, u nekoliko kuršumlijskih naselja.

"Ljudima se obrušavaju dvorišta, pucaju terase, čekamo da nam se sruše kuće", kažu meštani Kuršumlije.

U opštini Kuršumlija RTS- u je potvrđeno da preduzeće "Hidroenergija" iz Raške, već šest i po godina, radi bez vodne dozvole, koja mu je, zbog brojnih kršenja zakona, uskraćena još jednom, pre mesec dana.

"Hidroenergija Raška ne bi trebalo da obavlja delatnost proizvodnje struje i da koristi vodu iz reke Toplice", kaže Snežana Radović, opština Kuršumlija.

"Pravno tumačenje kaže da, iako u rešenju stoji da nemam pravo žalbe, treba je ipak podneti, ako zakon dozvoljava tu mogućnost", kaže Radoje Radojković, preduzeće "Hidroenergija" Raška.

U republičkoj vodoprivrednoj inspekciji za Toplički okrug, RTS-u nisu želeli da odgovore da li će i kada postupiti po konačnom rešenju Ministarstva poljoprivrede, čije izvršenje, po tumačenju pravnika, ne odlaže žalba, odnosno, kada će  zaustaviti višegodišnje nezakonito korišćenje vode iz reke Toplice.


#   Kuršumlija   muškarac   Toplički okrug   hidroelektrana   opasnost   smrt   kanal     Toplica reka     Snežana Radović   Slobodan Šindić   opština Kuršumlija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima