Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Марковић потурао лажне убице Ћурувије

rssBookmark and Share

Врање 09.02.2014. Блиц

Некадашњи шефови тајне полиције покушали су да за убиство власника „Дневног телеграфа“ оптуже оперативца ДБ из Гњилана, кога су планирали да ликвидирају.

Марковић потурао лажне убице Ћурувије

"Када се почетком новембра 2000, док је Радомир Марковић био на челу ДБ-а, појавио досије „Ћуран“, којим је откривено како је Славко Ћурувија тајно праћен до самог тренутка убиства, тајна полиције је започела акцију прикривања трагова", каже извор „Блица“.

Акција „Симпо“, покренута у време кад је Раде Марковић био шеф ДБ, добила је назив јер је оперативац Д. Ч. Ц. тада био у Врању, где је и фабрика намештаја истог имена.

Појединим медијима анонимно је јављено да је убица Ћурувије извесни Д. Ч. Ц. Он је био оперативац ДБ-а који је у време убиства новинара, 11. априла 1999, био у Гњилану, одакле је родом. Откривено је да је након објављивања досијеа „Ћуран“ био стациониран у Врању и да је из Београда покренута акција његовог праћења „Симпо“.

"Циљ „Симпа“ је било убиство Д. Ч. Ц. Планирано је да се представи као фрустрирани Србин с Косова који је самоиницијативно убио новинара, а мртва уста не говоре", каже наш саговорник и додаје да је акција осујећена, а Марковић је смењен.

Касније, људи из ДБ-а су покушали да потуре да је Ћурувију убио Зоран Ристовић Прика, чије је тело откривено 4. јула 2001. у Кошутњаку. Ристовић је био „црвена беретка“ и његове убице још нису откривене.

Јово Ћурувија, брат убијеног новинара, каже да су њему више пута достављали имена наводних убица.

Стеван Баста, који је у време убиства Ћурувије био заменик шефа Трећег одељења Центра ДБ-а у Београду, сведочио је да су потурали лажне информације и о атентату на Вука Драшковића и да му је то наредио Милан Радоњић, који је осумњичен као организатор убиства Ћурувије.

Марковић се терети да је наредбодавац злочина, Ратко Ромић је био саизвршилац, а убица Мирослав Курак.


#   Врање   Симпо   убиство   Радомир Марковић   Славко Ћурувија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима