Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

НИШЛИЈИ УНИШТИЛИ ЖИВОТНИ САН: Преко ноћи му исекли виноград

rssBookmark and Share

Веле Поље 11.08.2015. Курир, Јужна Србија Инфо

Супруга и ја смо професори музике, радимо на Косову, никоме се нисмо замерили. Ово је био наш сан, прича Иван Јовановић.

НИШЛИЈИ УНИШТИЛИ ЖИВОТНИ САН: Преко ноћи му исекли виноград

Непозната особа потпуно је уништила виноград с врхунском виновом лозом Ивану Јовановићу из нишког села Веле Поље и нанела му милионску штету.

Јовановић, иначе професор музике, очајан је јер је од државе добио субвенцију како би производио вино, али с обзиром на то што га је задесило, уговорну обавезу неће моћи да испуни.

Остали мештани овог села су у страху да би и њихови усеви могли да страдају, с обзиром на то да је вандал и даље на слободи. Јовановић је прекинуо летовање у Грчкој након што га је отац обавестио да је остао без плода мукотрпног рада.

ПОЧИНИОЦУ СЛЕДИ И ЗАТВОР

Нишка полиција потврдила је да је поступила по пријави власника винограда те да је утврђено да се ради о кривичном делу оштећења или уништења туђе ствари. Кривични закон за ово дело предвиђа казну затвора од шест месеци до пет година ако вредност уништеног добра прелази износ од милион и по динара.

- Пре четири године на тој парцели сам засадио 2.000 калемова лозе сорте мерло и таман што су почели да дају пун род, остао сам без винограда. Отац ми је јавио шта се десило, па сам похитао из Грчке, али мојим усевима није било спаса. Неко је систематски касапио чокот по чокот. Не могу да схватим ко је то могао да учини јер људи који се баве пољопривредом на виноград гледају као на светињу. Обавестили смо полицију, они су заиста веома брзо реаговали и обавили увиђај, па се надам да ће онај ко је то учинио ускоро бити откривен, нарочито што и остали мештани Веле Поља страхују за своју имовину - каже Јовановић, који не налази ниједан мотив нити претпоставку зашто би му неко искасапио виноград.

- Откако се ово десило, непрестано се питам ко је ово могао да учини и због чега. Супруга и ја смо професори музике, радимо на Косову, никоме се нисмо замерили ни ми ни наша породица. Тај виноград је био наш сан, желели смо да се бавимо производњом врхунског вина, уложили смо силан новац, а сад је све то пропало. Штета у овом тренутку сигурно износи милион динара, а ако се узме у обзир вредност вина које никад неће бити произведено, коначан биланс ће бити вишемилионски - оцењује власник уништеног винограда. Јовановић наглашава да га ово ипак неће зауставити у намери да из Веле Поља потече врхунско вино.

- Не предајем се, кренућу из почетка. Оно што ме је највише погодило, поред штете коју сам претрпео, јесте и сазнање да вероватно у непосредном окружењу живе људи који не презају ни од чега - истиче наш саговорник.

Полиција трага за нападачем


#   полиција   вандали   Веле Поље   ПУ Ниш   уништен   Иван Јовановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима