Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одложено рочиште, "Малчански берберин" треба да се упозна са налазом вештака

rssBookmark and Share

Ниш 29.05.2020. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Пред Вишим судом у Нишу за 16. јун je одложено припремно рочиште пред суђење Нинославу Јовановићу, познатом као Малчански берберин, који је крајем прошле године отео и злостављао 12-годишњу девојчицу Мoнику Каримановић из села Суво До.

Фото: РТС
Фото: РТС

До одлагања је дошло јер је суд утврдио да у току припремног рочишта у фази истраге, супротно закону, Јовановићу није дато право да се упозна са садржином писаног налаза и мишљења Специјалне затворске болнице у Београду, којим је вештачена његова урачунљивост.

Суд је тим поводом саопштио да због епидемиолошке ситуације, бранилац оптуженог јесте, али оптужени није обавештен да у тужилаштву писани налаз и мишљење може да разгледа, нити му је копија писаног налаза и мишљења достављена у нишки затвор, где борави у притвору.

С обзиром на то да је право оптуженог да пре него што се изјасни о оптужници буде упознат са садржином доказа који су прикупљени у фази истраге и чије извођење на главном претресу тужилаштво у оптужници предлаже, писани налаз и мишљење психијатријског вештачења суд ће доставити оптуженом, наводи се у саопштењу.

На почетку рочишта, одбрана Јовановића је тражила изузеће поступајућег тужиоца, али је јавни тужилац захтев одбио, рекао је за Танјуг портпарол тужилаштва Борислав Радоњић.

Претходно су у паузи рочишта, које је затворено за јавност, родитељи девојчице поручили да очекују максималну казну за Јовановића.

Када рочиште буде одржано, суд ће заказати почетак суђења које је по слову закона јавно, али би јавност могла да буде искључена ради заштите интереса малолетне девојчице.

Kрајем марта је Више јавно тужилаштво у Нишу подигло оптужницу против Нинослава Јовановића, али због заштите интереса малолетне оштећене у овом случају, није могао да саопшти правну квалификацију кривичног дела за које се терети.

Истрага је против Јовановића спроведена због кривичних дела отмица и силовање детета.

За ова кривична дела запрећена је казна затвора од најмање 10 година или казна доживотног затвора.

Јовановић је ухапшен 5. јануара, на гробљу у родном селу Малча, након 17 дана полицијске потраге за њим.

Он је, како се сумња, 20. децембра, у селу Суви До пресрео девојчицу на путу до школе и отео је.

Она је у међувремену пронађена, након 10 дана потраге у селу Јасеновик у једној викендици.

Јовановић је иначе пуштен из притвора у марту прошле године, када му је изречена првостепена пресуда којом га је Виши суд у Београду осудио је на пет месеци затвора због полног узнемиравања малолетнице путем Фејсбука.

Он је након изрицања поменуте пресуде 18. марта 2019. пуштен на слободу.

Пре тога је у два наврата био осуђиван за силовање на 10 и 12 и по година затвора, које је издржао.


#   Ниш   виши суд   суђење   Нинослав Јовановић   Моника Каримановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима