Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње ново суђење Нинославу Јовановићу, суђење затворено за јавност

rssBookmark and Share

Ниш 29.05.2020. Л.Г. РТС, Јужна Србија Инфо

Нинослав Јовановић у јавности познат као Малчански берберин, појавиће на припремном рочишту пред Вишим судом у Нишу, којим почиње суђење.

Почиње ново суђење Нинославу Јовановићу, суђење затворено за јавност

Више јавно тужилаштво у Нишу због осетљивости случаја и заштите интереса малолетног лица није саопштило правну квалификацију дела, али се зна да је истрага вођена за више дела за које је запрећена казна од најмање 10 година до доживотног затвора.

Од 46 година колико има, Нинослав Јовановић је 22 провео у затвору. У два наврата је осуђиван за силовање, а на слободи се нашао после поступка за сексуално узнемиравање путем друштвених мрежа. Новинарка Драгана Коцић, која годинама прати ову област, каже да су сада околности потпуно другачије у односу на претходна суђења.

"Иако је постојала воља код судије, тадашњег судије Радомира Младеновића, да му се изрекне већа казна у том тренутку није била могућа. Овога пута правосуђе има у рукама своје оружје којим заиста може да учини све да та особа више никада не представља опасност ни за једно друго дете", рекла је Драгана Коцић.

Малолетну девојчицу Јовановић је отео 20. децембра прошле године на путу до школе, њу је полиција пронашла после десет дана, а он је ухапшен 5. јануара у свом родном селу Малча. На припремном рочишту он ће се кратко изјаснити о кривици.

"У тој фази поступка на којој је искључена јавност је само тужилац, окривљени са својом одбраном, односно, са својим адвокатима, кажем они предлажу доказе и о тим доказима одлучује суд да ли ће прихватити односно неће прихватити", каже Мирко Драшковић, судија Вишег суда у Нишу. 

Током истраге по налогу суда обављено је психолошко вештачење Нинослава Јовановића у Специјалној затворској болници Окружног затвора у Београду. Резултати су прослеђени Вишем јавном тужилаштву у Нишу али због осетљивости предмета нису објављени.

Са суђења, такође затвореног за јавност, детаљи се до изрицања пресуде неће саопштавати, бар не званично.

"Јануара месеца када су неки медији током потраге, током отмице, а посебно након оконачања потраге оним бесчасним насловним странама прекршили не само одредбе кодекса новинара већ прекршили и низ гарантованих права једне малолетне жртве. Та одговорност посебно у овом судјењу мора да буде додатно наглашена", каже Драган Ђорђевић, члан Комисије за жалбе Савета за штампу.

Истрага против Јовановића спроведена је за више дела за које је распон казни од најмање 10 година до доживотног затвора.


#   Ниш   виши суд   Драган Ђорђевић   Малча   киднаповање   Нинослав Јовановић   Моника Каримановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима