Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počinje novo suđenje Ninoslavu Jovanoviću, suđenje zatvoreno za javnost

rssBookmark and Share

Niš 29.05.2020. L.G. RTS, Južna Srbija Info

Ninoslav Jovanović u javnosti poznat kao Malčanski berberin, pojaviće na pripremnom ročištu pred Višim sudom u Nišu, kojim počinje suđenje.

Počinje novo suđenje Ninoslavu Jovanoviću, suđenje zatvoreno za javnost

Više javno tužilaštvo u Nišu zbog osetljivosti slučaja i zaštite interesa maloletnog lica nije saopštilo pravnu kvalifikaciju dela, ali se zna da je istraga vođena za više dela za koje je zaprećena kazna od najmanje 10 godina do doživotnog zatvora.

Od 46 godina koliko ima, Ninoslav Jovanović je 22 proveo u zatvoru. U dva navrata je osuđivan za silovanje, a na slobodi se našao posle postupka za seksualno uznemiravanje putem društvenih mreža. Novinarka Dragana Kocić, koja godinama prati ovu oblast, kaže da su sada okolnosti potpuno drugačije u odnosu na prethodna suđenja.

"Iako je postojala volja kod sudije, tadašnjeg sudije Radomira Mladenovića, da mu se izrekne veća kazna u tom trenutku nije bila moguća. Ovoga puta pravosuđe ima u rukama svoje oružje kojim zaista može da učini sve da ta osoba više nikada ne predstavlja opasnost ni za jedno drugo dete", rekla je Dragana Kocić.

Maloletnu devojčicu Jovanović je oteo 20. decembra prošle godine na putu do škole, nju je policija pronašla posle deset dana, a on je uhapšen 5. januara u svom rodnom selu Malča. Na pripremnom ročištu on će se kratko izjasniti o krivici.

"U toj fazi postupka na kojoj je isključena javnost je samo tužilac, okrivljeni sa svojom odbranom, odnosno, sa svojim advokatima, kažem oni predlažu dokaze i o tim dokazima odlučuje sud da li će prihvatiti odnosno neće prihvatiti", kaže Mirko Drašković, sudija Višeg suda u Nišu. 

Tokom istrage po nalogu suda obavljeno je psihološko veštačenje Ninoslava Jovanovića u Specijalnoj zatvorskoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu. Rezultati su prosleđeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu ali zbog osetljivosti predmeta nisu objavljeni.

Sa suđenja, takođe zatvorenog za javnost, detalji se do izricanja presude neće saopštavati, bar ne zvanično.

"Januara meseca kada su neki mediji tokom potrage, tokom otmice, a posebno nakon okonačanja potrage onim besčasnim naslovnim stranama prekršili ne samo odredbe kodeksa novinara već prekršili i niz garantovanih prava jedne maloletne žrtve. Ta odgovornost posebno u ovom sudjenju mora da bude dodatno naglašena", kaže Dragan Đorđević, član Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Istraga protiv Jovanovića sprovedena je za više dela za koje je raspon kazni od najmanje 10 godina do doživotnog zatvora.


#   Niš   viši sud   Dragan Đorđević   Malča   kidnapovanje   Ninoslav Jovanović   Monika Karimanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima