Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Потрага за девојчицом и Нинославом Јовановићем – детаљи истраге од првог дана

rssBookmark and Share

Ниш 28.12.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Пoтрага за дванаестогодишњом Моником Каримановић траје већ осми дан, 24 сата. У акцију су укључени дронови, хеликоптери, термовизијске камере. Девојчицу тражи више од 600 људи. Директор полиције Владимир Ребић открио је за РТС неке детаље истраге.

Фото: РТС
Фото: РТС

Полиција још увек не зна где се налазе 12-годишња Моника Каримановић и Нинослав Јовановић, рекао је Ребић за РТС додајући да је полиција на терену 24 сата.

Није постојао механизам да се ово предупреди

Одговарајући на питање да ли је овако нешто могло да се предупреди, Ребић напомиње да, на основу тренутних прописа, није постојао механизам за тако нешто.

"Наш закон не препознаје друге методе као што је чиповање педофила. Имамо регистар али не знамо где се они крећуу. Данас имамо доживотне казне за то", рекао је директор полиције.

Напомиње да је "учињено све да се Јовановић држи под оперативном контролом".

"На основу прве објаве после пуштања је указао да може да понови кривчно дело, чуо сам се са државном тужитељком, био је пет месеци затворен. Нисмо имали механизам да га задржимо даље", навео је Ребић.

Директор полиције испричао је детаље потраге од тренутка када је мајка Монике Каримановић пријавила њен нестанак, прошлог петка у 16.20.

"Кад је мајка пријавила нестанак, изашли смо на терен, дали објаву, све патроле су обавештене и имале њену слику. У првом тренутку нисмо имали представу ко је, обављени су разговори са друговима, наставницима. Извршен је увид у камере на том простору, на једној локацији смо је видели на камерама и даље нисмо, није било камера које покривају", испричао је Ребић.

Даљом истром је полиција, каже, посумњала да би Јовановић могао да буде извршилац.

"У неком тенутку смо сазнали да је украдено једно возило на подручју Малче и виђено је у Сувом Долу, па смо то повезали. Возило је пронађено, извршене су форензичке обраде у возилу и у понедељак смо већ знали да су они били у возилу и тада је истрага умесрена ка њима", указао је Ребић.

До петка су се јавила два сведока која су рекла да су 12-годишњу Монику и Јовановића видели на неким локацијама, а на двема локацијама пронађени су њихови ДНК трагови.

"На тим локацијама пронађена су два јастука, два ћебета... Очигледно не ноћи сам", навео је Ребић указујући да је до сада полиција претражила око 50 села и заселака на којима би Јовановић могао да се крије са девојчицом. 

"Можда ће га омести лоше време, нас неће" 
Наредних дана очекују се лоше време, снег. Директор полиције каже да то полицију неће омести али се нада да Јовановића хоће.

"Имамо термовизијске камере и камере које препознају на основу топлоте. Ниједан детаљ се не препушта случају", наводи Ребић.

Проверавају се, додаје, и објаве на друштвеним мрежама.

"Неко је написао да је виђен у Пожаревцу, полиција одмах то проверава. Имали смо случај да је неко у Ннемачкој покушавао да приступи његовом профилу. Немци су то проверавали, ради се о човеку који је покушавао да му укине профил", испричао је Ребић. 

"Покривају се локације које су Јовановићева опсесија" 
Полиција такође није искључила могућност да Јовановићу неко помаже. 

"Он је асоцијалан, али су пронађени неки људи са којима је био у контакту", додаје директор полиције.

Ребић је навео да полицију у оптимизму држи чињеница да Јовановић у претходним случајевима није убијао своје жртве. 

"Колеге из нишке полиције радиле су његов профил, ангажовани су психолози, скенирано је његово понашање, покривамо локације које су његове опсесије, не могу због истраге да кажем које су", навео је директор полиције. 

Овaj случај је, каже Ребић, приоритет полиције.

"Немамо ниједан важнији задатак. Најбољи људи су доле, практично сви ресурси су доле", закључио је директор полиције.

Коментара: 0


#   Ниш   полиција   МУП РС   РТС   Књажевац   отмица   Владимир Ребић   ПУ Ниш   Суви Дол   Нинослав Јовановић   Моника Каримановић
@rts_vesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима