Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Професори признају кривицу, забрањено им да раде са студентима

rssBookmark and Share

31.01.2013. Izvor: Telegraf

Тројица професора Факултета спорта и физичког васпитања који су студенту омогућили да дипломира иако је био у Америци, највероватније ће се нагодити са тужилаштвом. До окончања кривичног поступка не могу буду ментори, чланови комисије нити да испитују студенте.

Професори признају кривицу, забрањено им да раде са студентима
Професори нишког Факултета спорта и физичког васпитања Саша Марковић (47), Александар Јоксимовић (35) и Слободан Стојиљковић (67) окривљени да су студенту Неговану Станковићу омогућили да дипломира, иако је био у Америци, највероватније ће се нагодити са тужилаштвом и признати кривицу.

Данашњем главном претресу пред Основним судом у Нишу присуствовали су њихови адвокати, али ниједан од окривљених, па је суђење одложено за 11. април, до када им је остављена могућност за постизање споразума о признању кривице који су најавили браниоци тројице професора.

Декан факултета Физичког васпитања Милован Братић казао је за наш портал да им је од данас па до окончања кривичног поступка, забрањено да раде са студентима.

- Са њима сам се договорио да од данас не могу буду ментори, чланови комисије нити да испитују студенте. Што се тиче њиховог даљег радног статуса, мораћу да се консултујем са правном службом, али могу да обећам да уколико се утврди да је крив, никога нећу штедети ни сакривати – казао је Братић.

Како се наводи у оптужном предлогу, тројица окривљених су 30. децембра 2011. године, као чланови комисије за одбрану дипломског рада студента Негована Станковића на Факултету спорта и физичког васпитања искоришћавањем службеног положаја прибавили корист Станковићу у виду незаконитог стицања факултетске дипломе.

Према наводима оптужног предлога Негован није ни присуствовао одбрани дипломског рада јер се од 2010. године налази на привременом раду у Америци.

Оптужним предлогом се прецизира да су професори најпре неовлашћено изменили одлуку Научно наставног већа Факултета физичког васпитања о именовању чланова комисије за одбрану дипломског рада, тако што су заменили председника комисије професора Драгана Нејића Слободаном Стојиљковићем.

Затим су, како се наводи у оптужном акту, сачинили извештај да је Негован Станковић одбранио дипломски рад и то са оценом 10, који су оверили својим потписима чиме су извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја као саизвршиоци.

Један од адвоката оптужених професора предложио је да се главни претрес одложи за неколико месеци, с обзиром на најављено укидање злоупотребе службеног положаја као кривичног дела, што би аутоматски значило ослобађање њихових клијената кривичне одговорности.


#   професори   Александар Јоксимовић   Слободан Стојиљковић   Негован Станковић   Милован Братић   кривично дело   Саша Марковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима