Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Profesori priznaju krivicu, zabranjeno im da rade sa studentima

rssBookmark and Share

31.01.2013. Izvor: Telegraf

Trojica profesora Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja koji su studentu omogućili da diplomira iako je bio u Americi, najverovatnije će se nagoditi sa tužilaštvom. Do okončanja krivičnog postupka ne mogu budu mentori, članovi komisije niti da ispituju studente.

Profesori priznaju krivicu, zabranjeno im da rade sa studentima
Profesori niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Saša Marković (47), Aleksandar Joksimović (35) i Slobodan Stojiljković (67) okrivljeni da su studentu Negovanu Stankoviću omogućili da diplomira, iako je bio u Americi, najverovatnije će se nagoditi sa tužilaštvom i priznati krivicu.

Današnjem glavnom pretresu pred Osnovnim sudom u Nišu prisustvovali su njihovi advokati, ali nijedan od okrivljenih, pa je suđenje odloženo za 11. april, do kada im je ostavljena mogućnost za postizanje sporazuma o priznanju krivice koji su najavili branioci trojice profesora.

Dekan fakulteta Fizičkog vaspitanja Milovan Bratić kazao je za naš portal da im je od danas pa do okončanja krivičnog postupka, zabranjeno da rade sa studentima.

- Sa njima sam se dogovorio da od danas ne mogu budu mentori, članovi komisije niti da ispituju studente. Što se tiče njihovog daljeg radnog statusa, moraću da se konsultujem sa pravnom službom, ali mogu da obećam da ukoliko se utvrdi da je kriv, nikoga neću štedeti ni sakrivati – kazao je Bratić.

Kako se navodi u optužnom predlogu, trojica okrivljenih su 30. decembra 2011. godine, kao članovi komisije za odbranu diplomskog rada studenta Negovana Stankovića na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja iskorišćavanjem službenog položaja pribavili korist Stankoviću u vidu nezakonitog sticanja fakultetske diplome.

Prema navodima optužnog predloga Negovan nije ni prisustvovao odbrani diplomskog rada jer se od 2010. godine nalazi na privremenom radu u Americi.

Optužnim predlogom se precizira da su profesori najpre neovlašćeno izmenili odluku Naučno nastavnog veća Fakulteta fizičkog vaspitanja o imenovanju članova komisije za odbranu diplomskog rada, tako što su zamenili predsednika komisije profesora Dragana Nejića Slobodanom Stojiljkovićem.

Zatim su, kako se navodi u optužnom aktu, sačinili izveštaj da je Negovan Stanković odbranio diplomski rad i to sa ocenom 10, koji su overili svojim potpisima čime su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja kao saizvršioci.

Jedan od advokata optuženih profesora predložio je da se glavni pretres odloži za nekoliko meseci, s obzirom na najavljeno ukidanje zloupotrebe službenog položaja kao krivičnog dela, što bi automatski značilo oslobađanje njihovih klijenata krivične odgovornosti.


#   profesori   Aleksandar Joksimović   Slobodan Stojiljković   Negovan Stanković   Milovan Bratić   krivično delo   Saša Marković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima