Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Родитељи ђака забринути због кидс дроге - шта кажу оперативци са терена

Bookmark and Share

27.01.2023. РТС, Јужна Србија Инфо

Зоран Пејчић из Одељења за борбу против дрога рекао је за РТС да кидс дрога није позната српској полицији. Напоменуо је да је разумљива брига родитеља, али да нема места паници. Упозорио је на повећану опасност од синтетичких дрога, где је хемијски састав непознат, а самим тим и опасност и њихово дејство је непредвидиво, рекао је Пејчић.

Родитељи ђака забринути због кидс дроге - шта кажу оперативци са терена

Поново је вајбер порука узбунила родитеље. Деле је и упозоравају једни друге да обрате пажњу и да разговарају са децом.

"Драги родитељи, хтела сам да вас обавестим да су се појавиле на тржишту психоактивне супстанце које су лако доступне ученицима. Једна је у облику жваке, познатија као кидс дрога. Ефекат почиње након петнаест минута и јачи је од екстазија. Трагови скривања су посебна замка за родитеље и запослене у школи јер је умотана као паковање жвака. Друга је тзв снус чист. Никотин у праху који се пакује у малим врећицама чаја и он се сиса или шмрче. Веома је јефтин, кесица кошта сто-стопедесет динара. Молим вас да са децом поразговарате о овоме да буду обазриви да им нико не подвали жваку," гласи садржај поруке коју су добили родитеље.

Иако је МУП демантовао наводе из ове поруке, грудва се закотрљала и родитеље није лако умирити.

У Београду је полиција имала 31 случај неовлашћене производње и продаје опојних дрога у 2021. години. У 2022. осам више, oдносно - 39

За неовлашћено држање дрога 2021. имали су 193 случаја, 2022. пораст - укупно 207.

Када је реч о кривичним делима у близини школа, 2021. било их је 177 а прошле године мање - 158

Полиција тврди да нема, више него што је уобичајено, разлога за бригу и да нових дрога нема на тржишту. Нове или старе, дроге и деца свакако не би смели да буду у истој реченици.

Нема места паници 

Зоран Пејчић из Одељења за борбу против дрога рекао је гостујући у Београдкој хроници да је разумљива брига родитеља, али да нема места паници.

"Кидс дрога није позната српској полицији. Ми током прошле године нисмо имали такву дрогу. Имамо сазнања да се вероватно ради о некој врсти екстазија", напоменуо је Пејчић.

Упозорио је на повећану опасност од синтетичких дрога, где је хемијски састав непознат, а самим тим и опасност, њихово дејство је непредвидиво, а оне су изгледом пријамчиве за злоупотребу.

Напоменуо је да би свака школа требало да има свог полицајца, а и родитељи могу да се обрате са било којом информацијом, а да ће полиција то проверити.

Појаснио је да снус који се такође помиње у поруци, да није дрога него производ дувана - то су бели кристали никотина, упаковани у врећицама које изгледају као чај.

"То је дуван који је ситно уситњен, лако се отапа у устима. Негативна појава", напоменуо је и нагласнио да је снус негативна појава коју нико не треба да користи, а никако млади у школама.

Пејчић је рекао да наркодилери регрутују младе, а школа је прво место где они ординирају.

"Контакт наше деце није никакав велики нарко дилер, већ школски друг, ученици старијих разреда или бивши ученици школе", истакао је Пејчић и додао да свако поседовање опојних дрога је кривично дело.

Каже да не треба имати предрасуде и да деца која улазе у тај миље су екстремно радознала, а треба оснажити децу да имају став и да када им се нешто понуди да знају да кажу не.

Савет за родитеље је да се баве децом и да не губе повезаност, а дешава се да га на терену изненади старосна доб ученика који конзумирају дрогу.


#   дрога   родитељи   екстази   ђаци   кидс дрога
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима