Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Roditelji đaka zabrinuti zbog kids droge - šta kažu operativci sa terena

Bookmark and Share

27.01.2023. RTS, Južna Srbija Info

Zoran Pejčić iz Odeljenja za borbu protiv droga rekao je za RTS da kids droga nije poznata srpskoj policiji. Napomenuo je da je razumljiva briga roditelja, ali da nema mesta panici. Upozorio je na povećanu opasnost od sintetičkih droga, gde je hemijski sastav nepoznat, a samim tim i opasnost i njihovo dejstvo je nepredvidivo, rekao je Pejčić.

Roditelji đaka zabrinuti zbog kids droge - šta kažu operativci sa terena

Ponovo je vajber poruka uzbunila roditelje. Dele je i upozoravaju jedni druge da obrate pažnju i da razgovaraju sa decom.

"Dragi roditelji, htela sam da vas obavestim da su se pojavile na tržištu psihoaktivne supstance koje su lako dostupne učenicima. Jedna je u obliku žvake, poznatija kao kids droga. Efekat počinje nakon petnaest minuta i jači je od ekstazija. Tragovi skrivanja su posebna zamka za roditelje i zaposlene u školi jer je umotana kao pakovanje žvaka. Druga je tzv snus čist. Nikotin u prahu koji se pakuje u malim vrećicama čaja i on se sisa ili šmrče. Veoma je jeftin, kesica košta sto-stopedeset dinara. Molim vas da sa decom porazgovarate o ovome da budu obazrivi da im niko ne podvali žvaku," glasi sadržaj poruke koju su dobili roditelje.

Iako je MUP demantovao navode iz ove poruke, grudva se zakotrljala i roditelje nije lako umiriti.

U Beogradu je policija imala 31 slučaj neovlašćene proizvodnje i prodaje opojnih droga u 2021. godini. U 2022. osam više, odnosno - 39

Za neovlašćeno držanje droga 2021. imali su 193 slučaja, 2022. porast - ukupno 207.

Kada je reč o krivičnim delima u blizini škola, 2021. bilo ih je 177 a prošle godine manje - 158

Policija tvrdi da nema, više nego što je uobičajeno, razloga za brigu i da novih droga nema na tržištu. Nove ili stare, droge i deca svakako ne bi smeli da budu u istoj rečenici.

Nema mesta panici 

Zoran Pejčić iz Odeljenja za borbu protiv droga rekao je gostujući u Beogradkoj hronici da je razumljiva briga roditelja, ali da nema mesta panici.

"Kids droga nije poznata srpskoj policiji. Mi tokom prošle godine nismo imali takvu drogu. Imamo saznanja da se verovatno radi o nekoj vrsti ekstazija", napomenuo je Pejčić.

Upozorio je na povećanu opasnost od sintetičkih droga, gde je hemijski sastav nepoznat, a samim tim i opasnost, njihovo dejstvo je nepredvidivo, a one su izgledom prijamčive za zloupotrebu.

Napomenuo je da bi svaka škola trebalo da ima svog policajca, a i roditelji mogu da se obrate sa bilo kojom informacijom, a da će policija to proveriti.

Pojasnio je da snus koji se takođe pominje u poruci, da nije droga nego proizvod duvana - to su beli kristali nikotina, upakovani u vrećicama koje izgledaju kao čaj.

"To je duvan koji je sitno usitnjen, lako se otapa u ustima. Negativna pojava", napomenuo je i naglasnio da je snus negativna pojava koju niko ne treba da koristi, a nikako mladi u školama.

Pejčić je rekao da narkodileri regrutuju mlade, a škola je prvo mesto gde oni ordiniraju.

"Kontakt naše dece nije nikakav veliki narko diler, već školski drug, učenici starijih razreda ili bivši učenici škole", istakao je Pejčić i dodao da svako posedovanje opojnih droga je krivično delo.

Kaže da ne treba imati predrasude i da deca koja ulaze u taj milje su ekstremno radoznala, a treba osnažiti decu da imaju stav i da kada im se nešto ponudi da znaju da kažu ne.

Savet za roditelje je da se bave decom i da ne gube povezanost, a dešava se da ga na terenu iznenadi starosna dob učenika koji konzumiraju drogu.


#   droga   roditelji   ekstazi   đaci   kids droga
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima