Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Руски "иљушин" стиже у помоћ - букте пожари у Србији

rssBookmark and Share

Стара планина 29.10.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Од недеље букти пожар на Старој планини. Ватра гори у атарима села Топли До, Дојкиње, Арбиња.

Фото: РТС
Фото: РТС

Букте пожари на југу Србије, у неприступачним пределима Старе планине, код Трговишта и Прокупља. Наредних дана у помоћ стиже руски "иљушин", најавио је начелник Сектора за ванредне ситуације. У делу општине Трговиште проглашена је ванредна ситуација због пожара, али мештани нису угрожени. Пожар на планини Видојевици, у близини села Видовача, захватио је 150 хектара ниског растиња и шуме.

Дописница РТС-а јавља да је на већем делу терена пожар под контролом.

Марић: Руски "иљушин" стиже у помоћ

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је за Пинк да је Србија затражила помоћ Русије у гашењу пожара на Старој планини.

Очекује се да ће руски авион "иљушин 76" стићи у Србију наредних дана, најавио је Марић.

Скоро 140 ватрогасаца из целе Србије бори се са ватром на изузетно неприступачном терену, као и припадници жандармерије. Они углавном пешаче неколико километара до тог места.

Координатор штаба за ванредне ситуације Града Пирота Сретен Савов рекао је да се ситуација мења из часа у час.

"Даноноћно се боримо против ватре и њеног ширења, ватрогасци раде у тешким условима, то су тешко приступачни предели. Отежавајуће је што дува ветар, па се ситуација мења из часа у час", рекао је Савов истакавши да засад нема потребе за евакуацијом јер нису угрожени ни људи, ни имовина.

Гашење отежава и висина од скоро 2.000 метара, а јуче је саопштено да због велике задимљености пожар није гашен из ваздуха.

Екипа РТС-а је срела више добровољаца, помажу и мештани и шумари, али надлежни апелују на њих да не раде на своју руку.

Киша која би могла да помогне не очекује се пре среде увече.

У планинском подручју близу места пожара у Трговишту, пожаром је захваћено 500 хектара. У Трговишту је проглашена ванредна ситуација.

Председник те општине Ненад Крстић рекао је да је јутрос једна непокретна особа евакуисана. Очекује да ће се ситуација током дана стабилизовати, јер им је ноћас стигла помоћ из Новог Сада. На терену су и ловачко удружење, добровољци. 

Извештаји Данице Мирић из Трговишта и Силване Тошић из Пирота (08.00)

Синоћ је заседао Штаб за ванредне ситуације у Врању, због пожара на подручју Честелина у околини града. Речено је да је захваћено 13 квадратних километара, да је то неприступачан терен, што отежава рад ватрогасно-спасилачке јединице.

У Врање долази 45 ватрогасаца из више градова Србије, биће ангажована и два хеликоптера МУП-а. На угроженом подручју је и девет теренских возила, четири камиона и четири комбија.

Пожар који је јуче избио на планини Видојевици код Прокупља, у близини села Видовача, захватио је 150 хектара ниског растиња и шуме.

На терену је 13 ватрогасаца из Прокупља који су ноћас дежурали како се ватра не би проширила до кућа. Како је РТС-у речено у МУП-у Србије, реч је о неприступачном терену, а становништво и објекти нису угрожени.

Пожар је избио јуче ујутру и након интервенције ватрогасаца је локализован, али се услед неповољних временских прилика поново разбуктао.


#   Стара планина   пожар   Предраг Марић   Сретен Савов   РСХЦ Руски хуманитарни центар   сектор за ванредне ситуације   Ненад Крстић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима