Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ruski "iljušin" stiže u pomoć - bukte požari u Srbiji

rssBookmark and Share

Stara planina 29.10.2019. RTS, Južna Srbija Info

Od nedelje bukti požar na Staroj planini. Vatra gori u atarima sela Topli Do, Dojkinje, Arbinja.

Foto: RTS
Foto: RTS

Bukte požari na jugu Srbije, u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta i Prokuplja. Narednih dana u pomoć stiže ruski "iljušin", najavio je načelnik Sektora za vanredne situacije. U delu opštine Trgovište proglašena je vanredna situacija zbog požara, ali meštani nisu ugroženi. Požar na planini Vidojevici, u blizini sela Vidovača, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume.

Dopisnica RTS-a javlja da je na većem delu terena požar pod kontrolom.

Marić: Ruski "iljušin" stiže u pomoć

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je za Pink da je Srbija zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini.

Očekuje se da će ruski avion "iljušin 76" stići u Srbiju narednih dana, najavio je Marić.

Skoro 140 vatrogasaca iz cele Srbije bori se sa vatrom na izuzetno nepristupačnom terenu, kao i pripadnici žandarmerije. Oni uglavnom pešače nekoliko kilometara do tog mesta.

Koordinator štaba za vanredne situacije Grada Pirota Sreten Savov rekao je da se situacija menja iz časa u čas.

"Danonoćno se borimo protiv vatre i njenog širenja, vatrogasci rade u teškim uslovima, to su teško pristupačni predeli. Otežavajuće je što duva vetar, pa se situacija menja iz časa u čas", rekao je Savov istakavši da zasad nema potrebe za evakuacijom jer nisu ugroženi ni ljudi, ni imovina.

Gašenje otežava i visina od skoro 2.000 metara, a juče je saopšteno da zbog velike zadimljenosti požar nije gašen iz vazduha.

Ekipa RTS-a je srela više dobrovoljaca, pomažu i meštani i šumari, ali nadležni apeluju na njih da ne rade na svoju ruku.

Kiša koja bi mogla da pomogne ne očekuje se pre srede uveče.

U planinskom području blizu mesta požara u Trgovištu, požarom je zahvaćeno 500 hektara. U Trgovištu je proglašena vanredna situacija.

Predsednik te opštine Nenad Krstić rekao je da je jutros jedna nepokretna osoba evakuisana. Očekuje da će se situacija tokom dana stabilizovati, jer im je noćas stigla pomoć iz Novog Sada. Na terenu su i lovačko udruženje, dobrovoljci. 

Izveštaji Danice Mirić iz Trgovišta i Silvane Tošić iz Pirota (08.00)

Sinoć je zasedao Štab za vanredne situacije u Vranju, zbog požara na području Čestelina u okolini grada. Rečeno je da je zahvaćeno 13 kvadratnih kilometara, da je to nepristupačan teren, što otežava rad vatrogasno-spasilačke jedinice.

U Vranje dolazi 45 vatrogasaca iz više gradova Srbije, biće angažovana i dva helikoptera MUP-a. Na ugroženom području je i devet terenskih vozila, četiri kamiona i četiri kombija.

Požar koji je juče izbio na planini Vidojevici kod Prokuplja, u blizini sela Vidovača, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume.

Na terenu je 13 vatrogasaca iz Prokuplja koji su noćas dežurali kako se vatra ne bi proširila do kuća. Kako je RTS-u rečeno u MUP-u Srbije, reč je o nepristupačnom terenu, a stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Požar je izbio juče ujutru i nakon intervencije vatrogasaca je lokalizovan, ali se usled nepovoljnih vremenskih prilika ponovo razbuktao.

Komentara: 0


#   Stara planina   požar   Predrag Marić   Sreten Savov   RSHC Ruski humanitarni centar   sektor za vanredne situacije   Nenad Krstić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima