Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vatra na Staroj planini pod kontrolom, lokalizovani požari u Pčinjskom okrugu

rssBookmark and Share

Niš 31.10.2019. RTS, Južna Srbija Info

Na Staroj planini požar je na 90 procenata površine ugašen, dok je na 10 odsto lokalizovan. Požari na teritoriji Bosilegrada, Trgovišta i širem obodu Vranja su takođe lokalizovani. Tek kada se ugase svi požari, procenjivaće se nastala šteta.

Foto: RTS
Foto: RTS

Izuzetnim naporima vatrogasaca, žandarmerije i dobrovoljaca, posle pet dana zaustavljeno je širenje vatre na Staroj planini. 

"Iljušin" stiže tokom dana
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je Vlada Srbije predala garancije i odobrila sredstva za ruski avion "iljušin" koji će u Srbiju stići tokom dana. Avion ima kapacitet za gašenje od 74 tona vode po rezervoaru.

Stefanović je na konferenciji za medije podsetio da je tokom gašenja požara na jugoistoku Srbije bilo problema sa velikom količinom dima.

Dodaje da su danas u Niš stigla četiri aviona poljoprivredne avijacije. Oni su bili na vršačkom aerodromu, ali nisu mogli da polete odande zbog magle oko tog aerodroma.

Deo požara iznad sela Dojkinci je pod kontrolom, vatrogasci i Žandarmerija uspeli su da spreče da vatra zahvati šumski kompleks Arbinje.

Iznad sela Topli Do situacija je bila teža zbog nepristupačnog terena, a vatrogasci su bili prinuđeni da pešače i po nekoliko kilometara. 

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić potvrdio je novinarima da na teritoriji Stare planine nema aktivnog plamena.

"Ima džepova koji su nepristupačni, ali nema širenja požara. Svi ljudi, 107 vatrogasaca iz cele Srbije, 30 pripadnika žandrarmerije, meštani, svi su dobro. Spaseni su veliki šumski kompleksi", istakao je Marić.

Vatrogasci pripravni, procenjuje se šteta 

Vatrogasci i pripadnici vojske Srbije će ipak dežurati i naredna tri-četiri dana da se vatra ne bi razbuktala ponovo.

Procenjuje se da je na Staroj planini izgorela površina od oko 1.000 hektara, od čega su 90 odsto pašnjaci i nisko rastinje, a 10 odsto šume. 

Na području Stare planine od sinoć povremeno pada kiša, što je olakšalo posao vatrogascima.

Lokalizovani požari u Trgovištu i Bosilegradu

Predrag Marić je rekao da na teritoriji Bosilegrada, Trgovišta i širem obodu Vranja nema aktivnih požara, da su oni lokalizovani, ali da će se u narednim danima i na tom području nastaviti dežurstva.

Lokalizovan je požar iznad Radovnice u Trgovištu, sada su vatrogasci, vojnici, meštani angažovani prema granici sa Severnom Makedonijom, gde gori deo bukove šume.

U ataru bosilegradskog sela Plameno smanjuje se teritorija pod požarom.

Izveštaj Danice Mirić
U opštinama Trgovište i Bosilegrad angažovano je više od 100 pripadnika Četvrte brigade kopnene vojske. 

U Vranju nema više aktivnih požara, a posledice su vidljive. Gorelo je u brdu u blizini grada, iznad naseljenog mesta, ali nisu bili ugroženi ljudi i objekti.

Ljudski faktor najčešći uzrok 

Iako nema dostupnih podataka kako su se požari dogodili, nadležni navode da je uglavnom u pitanju ljudski faktor.

"Uhvatili smo same počinioce u njivama koji pale strnjiku, odmah su ugasili, tako da ima efekta na terenu. Uglavnom su to bile intervencije u moravskim selima, što se tiče ovih planinskih sela, nažalost to su nepristupačni predeli i tu su već požari krenuli, tako da tu nismo imali pozitivnijeg efekta, odnosno nismo mogli da uhvatimo počinioce", kaže Ivica Tašković, načelnik Komunalne policije u Vranju.

Kazne za paljenje vatre na otvorenom su od 10.000 do 1.000.000 dinara, u zavisnosti od toga da li je u pitanju fizičko ili pravno lice.


#   Niš   Stara planina   požar   Nebojša Stefanović   vatrogasci   Predrag Marić   Dojkinci   RSHC Ruski humanitarni centar   sektor za vanredne situacije   Topli Do
@nesastefanovic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima