Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Широм Србије критично због снега

rssBookmark and Share

Црна Трава 16.01.2012. Аutor : Agencije |

У седам општина крајњег југа Србије још нису отклоњене последице обилних снежних падавина од пре шест дана, а нови снег већ увелико пада. На Власини снег пада цео дан, па је достигао висину преко једног метра. Слична је ситуација у рубним селима Босилеграда и Владичиног Хана.

Широм Србије критично због снега

Вадимир Захаријев, председник општине Босилеград, каже да у овом тренутку он, као први грађанин општине, не зна шта се дешава на једној трећини њене територије.

- У овом тренутку трећина територије општине одсечена је од света. Села су затрпана снегом, чија висина прелази један метар, а већ седам дана становници су без струје. Остављени смо од свих да се голим рукама боримо за те људе – огорчено каже Захаријев.

Он каже да нема адресе у Србији на коју се није обраћа и тражио помоћ, пре свега у механизацији и нафти, али до овог тренутка све се завршило само на обећањима, тако да ће се данас за помоћ обратити бугарској страни.

Ситуација је критична и у општини Владичин Хан, где је тренутно осам села са преко 1.000 домаћинстава без струје.

Дракче Станојковић, начелник регионалног Штаба за ванредне ситуације, каже да је тренутно најтежа ситуација у Владичином Хану и Босилеграду, али да није безазлена ни у многим удаљеним селима Трговишта, Сурдулице и Врања.

Он истиче да су сви регионални путеви оспособљени захваљујући ангажовању екипа врањског „Предузећа за путеве“ и свесрдној помоћи припадника 4. бригаде Копнене војске Србије.

- Међутим, стање је лоше у врањским селима Стрешак, Мијовце и Кријушева Глава, а струје нема у Стрешку, Крушевој Глави, Урманици и Сеоачкој Сени – додао је Станојковић.

Због снега који у неким селима не престаје да пада већ седам дана, општина Сурдулица је пред проглашењем ванредног стања.И на врањском подручју, где је највећи проблем створио јак ветар, који је нанео снежне наносе, а у неким деловима Србије и даље постоје проблеми са снабдевањем струјом, изјавио је Горан Николић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Он је рекао да је јуче евакуисан један човек из лесковачког краја, из Новог Села, и да је екипама било потребно 36 сати да се до њега пробију.

"Он је оперисан и у добром је стању", додао је Николић.

У општини Црна Трава снегом је од света одсечено око 200 становника у 40 заселака. Они још немају електричну енергију.

Због влажног коловоза свим учесницима у саобраћају се препоручује да буду додатно пажљиви и прилагоде се условима на путу.


#   Црна Трава   Владичин Хан   Сурдулица   Горан Николић   председник општине   без струје
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима