Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Октобарски снег у Црној Трави, мештани на мукама без струје телефона и интернета

rssBookmark and Share

Црна Трава 09.10.2017. РТС, Јужна Србија Инфо

У Црној Трави не памте да је снег почетком октобра донео више проблема. Без струје и телефона током викенда остала је цела општина. Сада је без електричне енергије 70 одсто територије, односно око 700 становника, а кварове на нисконапонској мрежи и далеководима отклањају екипе из Лесковца, Власотинца, Ниша и Књажевца, преноси РТС.

Фото: mapio.net, kimmibgrass
Фото: mapio.net, kimmibgrass

"Када је пала ова решетка то је као да је бомба пала, баш сам се уплашила, целу ноћ нисам могла ока да склопим", каже Вера Дерета из махале Маџаре.

Навикли су на дуге и јаке зиме – спремили дрва, брашно, напунили замрзиваче. Снег и проблеме, оно мало мештана опустелих махала, нису очекивали овако рано.

"Овде буду проблеми у јануару, али никада овако велики снег у октобру, почетком октобра", присећа се Горан Тасић из махала Попови.

Милован Миловановић каже да легне чим падне први мрак.

Цео викенд одсечени су од света. Без струје, али и телефона, помоћ нису могли да потраже.

"Немамо телефон, немамо интернет, немамо Фејсбук, нема ништа. Јуче смо добили бар Фејсбук и телефон, па може мало да се комуницира", каже Драгомир Здравковић, мештатнин махале Маџаре.

Десет екипа "Југоистока" отклања кварове у удаљеним махалама, на надморској висини од преко 1.000 метара. Температура је степен два изнад нуле, терен стрм, под снегом.

"Има пуно посла, доле су пале две-три букве и поломиле бетонски стуб", каже Игор Светозаревић из Електро-дистрибуције Књажевац.

Његов колега из Лесковца Бобан Стефановић каже да ће радити док се види, до мрака и да ће покушати да успоставе напон свим грађанима овог краја.

Биће потребно неколико дана да се ситуација нормализује.

"Имамо доста великих кварова, дрвеће је попадало тако да је то један од већих проблема. Нарочито у месним заједницама Градска и Преслап где раде две фабрике", објашњава председник Општине Црна Трава Славољуб Благојевић.

Ништа боља ситуација није ни двадесетак километара даље, на Власини, где су становници не само без струје већ и без мобилне и фиксне телефоније.

Посла има и за путаре. На регионалном путу ка Црној Трави и још више на локалним са којих треба уклонити поломљено грање и дрвеће.


#   Црна Трава   Електродистрибуција   Власинско језеро   снег   интернет   председник општине   непогоде   Фиксна телефонија   без струје   Славољуб Благојевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима