Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Oktobarski sneg u Crnoj Travi, meštani na mukama bez struje telefona i interneta

rssBookmark and Share

Crna Trava 09.10.2017. RTS, Južna Srbija Info

U Crnoj Travi ne pamte da je sneg početkom oktobra doneo više problema. Bez struje i telefona tokom vikenda ostala je cela opština. Sada je bez električne energije 70 odsto teritorije, odnosno oko 700 stanovnika, a kvarove na niskonaponskoj mreži i dalekovodima otklanjaju ekipe iz Leskovca, Vlasotinca, Niša i Knjaževca, prenosi RTS.

Foto: mapio.net, kimmibgrass
Foto: mapio.net, kimmibgrass

"Kada je pala ova rešetka to je kao da je bomba pala, baš sam se uplašila, celu noć nisam mogla oka da sklopim", kaže Vera Dereta iz mahale Madžare.

Navikli su na duge i jake zime – spremili drva, brašno, napunili zamrzivače. Sneg i probleme, ono malo meštana opustelih mahala, nisu očekivali ovako rano.

"Ovde budu problemi u januaru, ali nikada ovako veliki sneg u oktobru, početkom oktobra", priseća se Goran Tasić iz mahala Popovi.

Milovan Milovanović kaže da legne čim padne prvi mrak.

Ceo vikend odsečeni su od sveta. Bez struje, ali i telefona, pomoć nisu mogli da potraže.

"Nemamo telefon, nemamo internet, nemamo Fejsbuk, nema ništa. Juče smo dobili bar Fejsbuk i telefon, pa može malo da se komunicira", kaže Dragomir Zdravković, meštatnin mahale Madžare.

Deset ekipa "Jugoistoka" otklanja kvarove u udaljenim mahalama, na nadmorskoj visini od preko 1.000 metara. Temperatura je stepen dva iznad nule, teren strm, pod snegom.

"Ima puno posla, dole su pale dve-tri bukve i polomile betonski stub", kaže Igor Svetozarević iz Elektro-distribucije Knjaževac.

Njegov kolega iz Leskovca Boban Stefanović kaže da će raditi dok se vidi, do mraka i da će pokušati da uspostave napon svim građanima ovog kraja.

Biće potrebno nekoliko dana da se situacija normalizuje.

"Imamo dosta velikih kvarova, drveće je popadalo tako da je to jedan od većih problema. Naročito u mesnim zajednicama Gradska i Preslap gde rade dve fabrike", objašnjava predsednik Opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević.

Ništa bolja situacija nije ni dvadesetak kilometara dalje, na Vlasini, gde su stanovnici ne samo bez struje već i bez mobilne i fiksne telefonije.

Posla ima i za putare. Na regionalnom putu ka Crnoj Travi i još više na lokalnim sa kojih treba ukloniti polomljeno granje i drveće.


#   Crna Trava   Elektrodistribucija   Vlasinsko jezero   sneg   internet   predsednik opštine   nepogode   Fiksna telefonija   bez struje   Slavoljub Blagojević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima