Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све учесталије крађе у прокупачком крају

rssBookmark and Share

Прокупље 22.01.2016.

Мештани прокупачких подјастребачких села жале се на све учесталије крађе у својим срединама. На мети лопова су углавном старачка и напуштена домаћинства из којих односе вредне ствари, али и пољопривредне производе.

Све учесталије крађе у прокупачком крају

На руку им иде и то што се  улична расвета, од пре две године, на сеоком подручју искључује око поноћи, када се бележи и највећи број кривичних дела крађа и тешких крађа.

Горан Милосављевић један је од ретких, млађих људи који и током зиме борави у прокупачком селу Прекопуцу, где су се задржала углавном старачка домаћинства, са једним или два члана.

Каже да им од старости и проблема које им причињава  снег, теже падају све учесталије крађе и стрепња да ће остати без вредних ствари.

"Ујаку украли моторну тестеру и тример, стрицу орахе, мени су скинули делове са култиватора и косе и однели", каже Горан Милосављевић из Прекопуца.

Слична је ситуација и у суседном селу Здравињу.

"Дешавају се крађе, дешавају, однесу казан, паре мало", каже Љубинко Ђинђић из Здравиња.

У Полицијској управи у Прокупљу кажу да се, и поред супротног утиска у јавности, број кривичних дела у прокупачким селима  смањује, али  да је тај број још увек висок, 265 у 2015. години.

Највећи број кривичних дела на сеоском подручју, према подацима из полиције, односи се на крађе и тешке крађе. Охрабрује податак да је око 70 одсто тих дела расветљено, а против починилаца предузете одговарајуће законске мере.

Број кривичних дела био би знатно мањи, тврде мештани, када села од поноћи неби остајала у мраку, без уличне расвете.

"Око 11-12 сати угасе и до јутра нема светла и тада је рај за лопове", каже Горан Милосављевић из Прекопуца.

У општини Прокупље  кажу да је реч о изнуђеној и привременој мери, која је донета ради уштеда.

"Буџет је на одређени начин консолидован и сада ћемо имати могућности да поново свим грађанима укључимо уличну расвету", каже Мирољуб Пауновић, председник општине Прокупље.

Напомиње да ће у сарадњи са Полицијском управом бити предузете и додатне мере, како би се  мештанима прокупачких села омогућио нормалан живот, а број кривичних дела свео на подношљив ниво.

Небојша Ђорђевић, РТС


#   Прокупље   крађа   председник општине   Мирољуб Пауновић   Прекопуц   улична расвета   Горан Милосављевић    
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима