Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sve učestalije krađe u prokupačkom kraju

rssBookmark and Share

Prokuplje 22.01.2016.

Meštani prokupačkih podjastrebačkih sela žale se na sve učestalije krađe u svojim sredinama. Na meti lopova su uglavnom staračka i napuštena domaćinstva iz kojih odnose vredne stvari, ali i poljoprivredne proizvode.

Sve učestalije krađe u prokupačkom kraju

Na ruku im ide i to što se  ulična rasveta, od pre dve godine, na seokom području isključuje oko ponoći, kada se beleži i najveći broj krivičnih dela krađa i teških krađa.

Goran Milosavljević jedan je od retkih, mlađih ljudi koji i tokom zime boravi u prokupačkom selu Prekopucu, gde su se zadržala uglavnom staračka domaćinstva, sa jednim ili dva člana.

Kaže da im od starosti i problema koje im pričinjava  sneg, teže padaju sve učestalije krađe i strepnja da će ostati bez vrednih stvari.

"Ujaku ukrali motornu testeru i trimer, stricu orahe, meni su skinuli delove sa kultivatora i kose i odneli", kaže Goran Milosavljević iz Prekopuca.

Slična je situacija i u susednom selu Zdravinju.

"Dešavaju se krađe, dešavaju, odnesu kazan, pare malo", kaže Ljubinko Đinđić iz Zdravinja.

U Policijskoj upravi u Prokuplju kažu da se, i pored suprotnog utiska u javnosti, broj krivičnih dela u prokupačkim selima  smanjuje, ali  da je taj broj još uvek visok, 265 u 2015. godini.

Najveći broj krivičnih dela na seoskom području, prema podacima iz policije, odnosi se na krađe i teške krađe. Ohrabruje podatak da je oko 70 odsto tih dela rasvetljeno, a protiv počinilaca preduzete odgovarajuće zakonske mere.

Broj krivičnih dela bio bi znatno manji, tvrde meštani, kada sela od ponoći nebi ostajala u mraku, bez ulične rasvete.

"Oko 11-12 sati ugase i do jutra nema svetla i tada je raj za lopove", kaže Goran Milosavljević iz Prekopuca.

U opštini Prokuplje  kažu da je reč o iznuđenoj i privremenoj meri, koja je doneta radi ušteda.

"Budžet je na određeni način konsolidovan i sada ćemo imati mogućnosti da ponovo svim građanima uključimo uličnu rasvetu", kaže Miroljub Paunović, predsednik opštine Prokuplje.

Napominje da će u saradnji sa Policijskom upravom biti preduzete i dodatne mere, kako bi se  meštanima prokupačkih sela omogućio normalan život, a broj krivičnih dela sveo na podnošljiv nivo.

Nebojša Đorđević, RTS


#   Prokuplje   krađa   predsednik opštine   Miroljub Paunović   Prekopuc   ulična rasveta   Goran Milosavljević    
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima