Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Терор: Више од 150 мртвих, Париз под опсадом

Bookmark and Share

Париз 14.11.2015. Б92

Више од 150 људи убијено је на шест локација у центру Париза у серији напада терориста. Француска је прогласила ванредно стање, а границе су затворене.

Терор: Више од 150 мртвих, Париз под опсадом

У једном од најгорих терористичких напада на европском тлу, другом ове године у Француској, нападнути су ресторани, кафићи, национални стадион и концертна дворана.

Полиција је саопштила да је најмање 112 мртвих само у дворани "Батаклан" где су терористи држали и убили велики број талаца, пре него што су специјалци улетели у дворану.

У том тренутку тројица терориста су се разнела екплозивом којим су били опасани, док је последњег полиција убила пре него што је успео то да учини. 

Француски медији преносе, позивајући се на безбедносне изворе, да је у нападима укупно убијено осам терориста. Од тога само један није сам себи одузео живот. 

На осталим локацијама има најмање 41 страдала особа. АФП такође јавља да је у нападима повређено 200 људи, од чега 80 теже. 

Напади су отпочели око 22.00х, када је терориста наоружан "калашњиковим" запуцао у ресторану "Мала Камбоџа" у центру Париза у 10. арондисману. 

Убрзо су одјекнуле експлозије на "Стад де Франсу" на којем су меч играли Француска и Немачка, а терористи су ушли и извршили масакр у дворани "Батаклан" где је у току био концерт. 

АФП је пренео да су нападачи у близини стадиона ушли и у ресторан "Мекдоналдс" у који су бацили ручне гранате. 

Према речима сведока, нападачи су на више локација викали "Алаху акбар" док су пуцали по људима, а неки он њих су викали и "Ово је за Сирију!". 

Истовремено, Исламска држава (ИД) покренула је на друштвеним мрежама акцију прослављања неколико терористичких напада у Паризу.

Војска и специјалне полицијске јединице су послате у 10. и 11. арондисман у Паризу, а према још непровереним информацијама дошло је до напада и у близини Лувра и у једном од шопинг центара у центру Париза.

Француски председник Франсоа Оланд прогласио је ванредно страње у земљи и затворио све границе. Полиција је наредила Парижанима да остану у кућама. 

Светски медији наводе да је у свему учествовало најмање шест нападача. Тројицу су убили полицајци у "Батаклану", а један се разнео код стадиона. О судбини осталих нападача нема информација. 

Француски председник је евакуисан са стадиона. Оланд се након тога састао са министром унутрашњих послова Бернаром Казневом како би размотрили ситуацију, а специјални тужилац за тероризам је преузео случај. 

Новинар ББЦ-ја са места догађаја каже да на улици види 10 људи који су или мртви или тешко повређени. Према његовим речима, полиција је управо стигла на место сукоба. Слике тела покривених чаршавима која се налазе на улици објављена је на друштвеним мрежама 

Британски "Телеграф" преноси изјаву сведока једне од пуцњава који каже да ја нападач приликом напада узвикнуо "Алаху акбар". 

Објављен је и снимак саме утакмице на стадиону на којем се наводоно чује експлозија, као и публике која је у једном тренутку прешла на терен. Истиче се да је спикер на стадиону након утакмице замолио гледаоце да сиђу на терен и не напуштају стадион "због догађаја споља". 

Полицијски званичник изјавио је да није познато да ли су напади координисани, али да тако делује. У исто време званичници САД наводе да напади јесу кооридинсани. 

Подсећамо, почетком ове године у Паризу се догодио терористички напад на сатирични магазин "Шарли ебдо", када је убијено 12 људи. 


#   полиција   ванредно стање   терористи   бомбе   утакмица   Париз   Шарли Ебдо   стадион   Национални стадион   Исламска држава       Шопинг центар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима