Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Терористички напад у Ници, 84 људи погинуло

Bookmark and Share

15.07.2016. Белами портал, агенције

Најмање 84 људи је погинуло, а више од 100 особа је повређено када је протекле ноћи изведен напад прво из ватреног оружја, а потом и улетањем камиона у масу људи који су у француском граду Ници гледали ватромет поводом прославе националног празника 14. јула, јављају јутрос агенције.

Терористички напад у Ници, 84 људи погинуло

Нападач је 31-годишњак тунижанског порекла који је живео у Ници.

Нападач је возио камион тежак 19 тона којим је газио људе на путањи дугој два километра пре него што је убијен.

Француски председник је, у телевизијском обраћању јутрос нешто пре 04.00 сата, рекао да је несумњиво реч о терористичком акту и истакао да је “Француска погођена 14. јула, на дан који симболизује слободу”, јављају француски медији.

НицаОланд је објавио да ће ванредно стање у земљи бити продужено за још три месеца, а не укинуто 26. јула како је раније рекао у четвртак, и додао да ће бити ангажована оперативна резерва како би се олакшало полицијским снагама и жандармерији.

Према његовим речима, операција “Сантинел”, која омогућује мобилизацију 10.000 додатних војника, одржава се на високом нивоу.

Оланд је изразио солидарност са жртвама и њиховим породицама.

Истакао је да је Француска је ужаснута тим монструозним чином, али је поручио да ће његова земља увек бити снажнија од фанатика који желе да је нападају и да ништа не може уништити спремност Француске да се бори против тероризма.

Такође је упозорио да ће после напада у Ници, Француска појачати операције против терориста Исламске државе у Сирији и Ираку и против оних који нападају Французе на француској територији.


#   ванредно стање   Француска   тероризам
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима