Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Терористима поново 120 година затвора

rssBookmark and Share

31.08.2016. Народне новине, Белами портал

Апелациони суд потврдио је пресуду Вишег суда у Нишу којом су фебруара ове године на по петнаест година затвора осуђени припадници ОВК који су 30. септембра 1998. године у граничном појасу између тадашње СРЈ и Албаније извршили два терористичка напада и убили шесторицу војника и исто толико ранили.

Фото: Белами
Фото: Белами

Апелациони суд одбацио је жалбу адвоката оптужених Шићера Маљокуа, Гаши Џафера, Гаџафери Демуша, Маљоку Дема, Агрона Исуфија, Чуни Антонуа, Рабита Алије и Рустема Берише којом је предложено да они буду ослобођени оптужбе због недостатка доказа. Како је наведено у жалби, оштећени, односно они који су преживели терористички напад, су у исказу пред судом навели да су били нападнути од стране тридесетак људи, па због тога није јасно због чега је осуђено само њих осморица односно како је утврђено да су баш они извршили кривично дело за које су осуђени.

Међутим, Апелациони суд је сматрао да су искази преживелих војника, сведока, видео запис као и телепринтерски извештај поднет команди ОВК у којем се описује догађај, довољни докази за кривицу оптужене осморке.

Како је утврђено током судског поступка, ова осморица су као припадници јединице “Кобра”, којом је руководио сада покојни Агим Рамадани, неутврђеног дана ушли из Албаније на Косово где су поставили две противтенковске мине на пољски пут између караула “Маја Чобан” и “Морина”.

Гранична патрола Војске Југославије је војним возилом “ТАМ 110” пролазећи тим путем септембра 1998. нагазила на мине и тада је погинуо вођа патроле Милан Бундало док су четворица војника повређена.

Истог дана у близини карауле “Кошаре” пуцали су из заседе на возило “пинцгауер” и тада су погинули Владимир Радојичић, Миладин Гобељић и Илија Павловић, сви војници на одслужењу војног рока, као и војници по уговору Мирослав Јоцић и Милош Павловић, док су тешко рањени капетан Горан Лозница и Горан Симић. Сурови напад на војску легитимне државе терористи су овековечили видео записом на којем се види да су убијене опљачкали, а који је правосуђу послужио као кључни доказ.

Мајка Владимира Радоичића, Лозанка, која се годинама борила да убице њеног сина буду кажњене након изрицања првостепене пресуде, казала је да не верује да ће они икада завршити у затвору јер су сви недоступни српским органима гоњења због чега им је суђено у одсуству.


#   терористи   виши суд   апелациони суд   Милош Павловић   ОВК   Маљоку Дема   Владимир Радојичић   Миладин Гобељић   Илија Павловић   Агим Рамадани   кривично дело
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима