Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Туристички аутобус препун кријумчарене робе - злато испод пазуха

rssBookmark and Share

Градина 18.02.2022. Јужна Србија Инфо

Цариници су у сарадњи са полицијом 17. фебруара 2022. године на граничном прелазу Градина осујетили покушај кријумчарења 2 килограма златног накита, али и сатова, парфема, гардеробе и препарата за потенцију пронађених током контроле једног туристичког аутобуса.

Туристички аутобус препун кријумчарене робе - злато испод пазуха

Непријављена роба чија је вредност процењена на безмало 70.000 евра, откривена је када је на улаз прелаза Градина током вечери пристигао туристички аутобус босанскохерцеговачких  регистарских ознака.

Њиме се из Истанбула ка Сарајеву враћало 56 путника и двојица возача, након седмодневног аранжмана  проведеног у Турској.

На уобичајно питање цариника да ли имају нешто да пријаве, и путници и возачи су одговорили да са собом не носе ништа сем личног пртљага. 

Међутим, цариници су одлучили да погледају пртљаг путника, али су већ у првој торби затекли прегршт нове гардеробе која није била пријављена, због чега је власница пртљага позвана на детаљан преглед.

Личним претресом те 40-годишње босанскохерцеговачке држављанке, утврђено је да испод пазуха крије кесу пуну златног накита који такође није пријавила.

Реч је о укупној тежини од 1967 грама златног накита чија је вредност процењена на износ од преко 59.000 евра.

Међу откривеним накитом најбројније су биле минђуше (446 пари) и прстење (320 комада), али је било и наруквица, ланчића, привезака, као и четири комплета (привезак, минђуше и прстен).

Након тог открића, аутобус је издвојен за детаљан преглед, како би се утврдило да ли и остали путници преносе непријављену робу.

Убрзо је откривено да се у пртљажнику аутобуса налазе и четири путне торбе за које се у првом тренутку нико није јавио као власник, да би се испоставило да и те торбе припадају путници која је покушала да пренесе непријављен накит.

У тим торбама налазила се разна нова гардероба (јакне, тренерке, дуксеви, мајице) чија је вредност процењена на 3.800 евра.

Показало се такође да су готово сви путници посету Истанбулу искористили за куповину, али су остали носили количине које су уобичајне за личну употребу. Међутим, прилику за куповину није пропустио ни један од возача, који је непријављену робу сместио у неколико фабричких шупљина у возилу (у вентилацију, тоалет и у степениште).

Пошто детаљан преглед поразумева и контролу фабричких шупљина возила, цариници су дошли и до открића да се у вентилационом систему аутобуса крије чак 311 сатова, а у шупљинама тоалета, као и испод седишта - преко 100 парфема.

И то није све, јер је демонтажом степеништа које се налази на средини аутобуса утврђено да се у његовим шупљинама налази и 13 кутија препарата за потенцију ''Macun''. Реч је о готово 2.000 кесица оралног гела и 15 теглица од по 240 грама поменутог средства.

Против наведене путнице и једног од возача покренут је прекршајни поступак, а непријављена роба чија је укупна вредност око 70.000 евра заплењена је до његовог окончања.


#   Градина   царина   накит   Гранични прелаз
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима