Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У наставку акције „Гнев“ ухапшено осам особа, део њих са југа Србије

rssBookmark and Share

Ниш 28.03.2022. Јужна Србија Инфо

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, у наставку акције „Гнев“, по налогу посебних одељења за сузбијање корупције виших јавних тужилаштава у Београду, Новом Саду, Нишу и Краљеву, ухапсили су осам особа због сумње да су неовлашћеним кредитирањем грађана противправно присвојиле 500.000.000 динара.

У наставку акције „Гнев“ ухапшено осам особа, део њих са југа Србије

Ухапшени су С. Н. (1959), П. С. (1947), К. В. (1960), С. А. (1960) и В. Д. (1982), који се сумњиче да су извршили кривично дело прање новца, М. Д. (1955), осумњичен за прање новца у помагању, као и М. Ђ. (1973) и Д. Б. (1977), који се терете за кривична дела из члана 136. Закона о банкама, зеленаштво и прање новца.

Кривичном пријавом биће обухваћене још три особе, од којих се за две интензивно трага, док је трећа одраније у притвору.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, по чијем наређењу је по први пут у Србији спроведена оваква свеобухватна акција усмерена на сузбијање зеленашења, истакао је да је полиција одлучна да се обрачуна са свима који уништавају животе наших грађана и да ће Србију очистити од зеленаша.

„Зеленаши као и нарко-дилери уништавају породице, зато су они моја мета. У Србији неће бити места за оне који зарађују на туђој несрећи. Нико нема право да злоупотребљава нечије тешко стање, на туђој муци да профитира, насиљем уништава живот и будућност. Србија неће дозволити и допустити да њени грађани буду жртве зеленаша. Полиција је ту да заштити сваког свог суграђанина“, истакао је министар Вулин.

Нагласио је да ће ова акција бити трајног карактера и поручио да ће се сви који се баве зеленашењем наћи на удару закона и додао да су њихове жртве управо људи који новац позајмљују да би решили неки велики проблем који их тишти и мучи.

„Ти људи ће увек имати заштиту у својој држави“, поручио је министар Вулин.

Осумњичени се терете да су, дуже време, позајмљивали грађанима новац уз високу камату и обезбеђивали се уписом залога над непокретностима.

Они су потом, како се сумња, сачињавали уговоре о зајму, као и признанице које су оверавали код одабраних јавних бележника и адвоката, да би касније у случају невраћања зајмова, оверена документа употребљавали у различитим поступцима како би постали власници заложених непокретности.

На тај начин они су, како се сумња, стекли велики број непокретности, а власници станова и кућа постали су и на основу лажних купопродајних уговора са оштећенима.

Осумњичени се терете да су новац стечен наплатом високих камата, као и располагањем преузетих непокретности, пласирали кроз нове зајмове, али и кроз различите видове инвестирања и стекли противправну имовинску корист од више од 500.000.000 динара.

Претресом станова и других просторија које користе осумњичени привремено је одузета имовина у вредности од око 407.300 евра, око четири килограма златног накита, 21 килограм сребрног накита, два ручна сата и седам уметничких слика.

На основу наредби надлежних тужилаштава, осумњиченима је забрањено располагање новчаним средствима на девизним и динарским рачунима у пословним банкама у износу од 644.806 евра, 100.684 долара, 101.867 швајцарских франака и 6.966.014 динара, као и непокретностима – 47 станова, 59 кућа, 10 локала, 22 помоћне зграде, једна стамбено-пословна зграда, гаража и око 189 хектара грађевинског и пољопривредног земљишта.

Укупна вредност привремено одузете имовине у претресима и имовине на коју је стављена забрана располагања износи око 5.000.000 евра.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежним тужилаштвима.


#   Ниш   МУП РС   зеленаштво   Акција Гнев
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима