Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ванредно стање у Топличком округу

rssBookmark and Share

Врање 22.02.2012. Аutor : Z. Miladinović |

Штаб за ванредне ситуације предложио Влади Србије да укине ванредна ситуацију у земљи, осим у 23 општине где за тим још постоји потреба.

Ванредно стање у Топличком округу

То су општине Куршумлија, Прокупље, Трговиште, Владичин Хан, Босилеград, Врање, Горњи Милановац, Лучани, Ивањица, Црна Трава, Медвеђа, Сурдулица, Власотинце, Лебане, Бољевац, Сјеница, Нова Варош, Бајина Башта, Прокупље, Прибој, Тутин, Нови Пазар и Краљево.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је на седници да се стање везано за елементарне непогоде и падавине значајно поправило, али да има још око 3.000 људи у Сјеници, Прибоју и Новој Вароши који су одсечени од света и до којих је могуће доћи само хеликоптером.

Према његовим речима, у елементарним непогодама страдале су 22 особе, један човек се води као нестао, а више од 300 их је спасено из критичних ситуација.

Министар за унутррашње послове Ивица Дачић оценио је да поједине институције не схватају озбиљно проглашење ванредне ситуације и као пример навео то што неки канали за воду у случају поплаве нису почишћени.

Дачић је навео и ситуацију с чамцима и баржама које нису биле осигуране у маринама, због чега су се откачиле и слободно пловиле рекама.

Министар је упозорио да сви одговорни за такво стање могу да очекују да ће сносити одговорност.

Министар за просвету Жарко Обрадовић је рекао да је ове седмице после принудног распуста настава почела у 1.755 од 1.796 школа, што је 97,7 одсто образовних установа.

Обрадовић је навео да се у најугроженијим општинама настава неће одвијати ни ове седмице.

На данашњој седници штаба је упозорено да се након нормализације временских прилика може очекивати појава клизишта.

Предраг Марић је навео да је у Србији регистровано 3.137 клизишта и упозорио да протеклих годину и по дана није направљен план за њихово санирање.

Он је рекао да је локалним самоуправама штаб наложио да успоставе непрекидно надгледање потенцијалних клизишта и испланирају евакуацију људи ако та клизишта прораде.

Представници Хидрометеоролошког завода су на тој седници рекли да се у петак и суботу очекује осетно побољшање времена, због чега су могући појава локалних поплава и мање или умерено повећање водостаја.


#   Врање   Прокупље   Куршумлија   Власотинце   Лебане   Медвеђа   Црна Трава   Босилеград   Владичин Хан   Сурдулица   Трговиште   Ивица Дачић   Жарко Обрадовић   ванредно стање   Нови Пазар   Предраг Марић
@DacicIvica @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима