Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Због шверца више од 7 тона кокааина, српска полиција ухапсила вође највећег картела у Европи, међу њима и лица из Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 11.05.2023. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

У оквиру међународне акције "EASY", Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Европолом и Тужилаштвом за организовани криминал ухапсило је и привело вође балканског картела који је последњих година организовао шверц више од 7 тона кокаина на подручју Европе.

Због шверца више од 7 тона кокааина, српска полиција ухапсила вође највећег картела у Европи, међу њима и лица из Ниша

Акција је спроведена у највећој тајности, у сарадњи са полицијама Холандије и Белгије, уз координацију Европола. Ухапшене су вође овог највећег картела у Европи.

Више информација се очекује после ванредне конференције за новинаре МУП-а Србије која је заказана у 16 часова у Палати "Србија". 

У међувремену се огласило Тужилаштво за организовани криминал које је саопштило да је данас ухапшено 13 особа.

По налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал у сарадњи са МУП-овом службом за борбу против дрога, Управе криминалистичке полиције после вишемесечног предистражног поступка на територији Београда, Ниша, Лазаревца, Суботице и Зрењанина данас је ухапшено 13 особа и то: М. С., М. Л., М. Ј., Д. Ђ., М. М., Д .Н., И. Ц, Р. Р., Г. П., М. Р., В. С., М. П. и Љ. Л., због постојања основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Ова организована криминална група коју чине 20 лица сумњичи се да је умешана у међународну трговину наркотицима.

Наиме, организатори и припадници ове организоване криминалне групе сумњиче се да су током 2020. године учествовали у набавци и транспорту више од шест тона кокаина из Јужне Америке ка земљама Западне Европе и Републике Србије.

У току предистражног поступка прикуљени су докази који се односе на коришћење "скај апликације" путем међународне правне помоћи као и докази који се односе на предметне заплене од других држава, пре свега, Републике Француске.

На територији Србије је ухапшено 13 особа. Од седморо који нису ухапшени, две особе се налазе на издржавању казне затвора односно притвора по решењима Краљевине Холандије и Републике Перу, једна особа је у притвору по другом основу у Нишу и четири су у бесктву.

Ова организована криминална група, која је деловала и на подручју Кариба на Аруби, у фебруару 2022. године уговорила је за само једну испоруку дроге износ од 4,5 милиона евра.

У току су претреси на више локација.

У законом предвиђеном року полиција ће осумњичене уз кривичну пријаву спровести у Јавно тужилаштво за организовани криминал након чега ће бити саслушани.


#   Ниш   МУП РС   мафија   кокаин   Пинк Пантер
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима