Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И у Нишу нове мере: До 100 људи у затвореном простору, маске обавезне - забрањен рад велнес центара

rssBookmark and Share

Ниш 04.07.2020. Јужна Србија Инфо

Градски штаб за ванредне ситуације Града Ниша, на основу оцене и процене тренутне епидемиолошке ситуације у граду Нишу донео је нове мере, међу којима је од данас забрањено окупљање више од 100 људи у затвореном простору.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Одлуке и препоруке

  1. Свако је обавезан да користи маску у затвореном простору и да то чини на потпуно исправан начин, уз одржавање минималне дистанце од 2 метра.

Окупљање у затвореном простору се ограничава на максимално 100 особа уз минимално 4 квадратна метра површине по особи уз поштовање дистанце од најмање 2 метра и обавезу коришћења заштитне маске.

  1. Отворити две КОВИД-19 амбуланте са радним временом 07 – 22 часова.

У јавном превозу обавезно је коришћење заштитне маске. Забрањује се улазак у возило лицима која немају постављену заштитну маску. Превозник је дужан да врши редовно проветравање и дезинфекцију возила.

Возачи и путници такси возила морају користити заштитну маску. Возач је дужан да редовно проветрава и дезинфикује возило, а посебно оне елементе са којима је путник у контакту.

На свим пијацама је обавезна употреба заштитне маске. Ово се односи на продавце, купце и раднике пијаце.

У угоститељском објекту у затвореном простору, број гостију се ограничава на минимално 4 квадратна метра корисне површине по госту. Особље све време мора да користи заштитну маску. Гост не користи заштитну маску само док седи за столом. Ово значи да приликом доласка, одласка, одласка у тоалет и сл., гост је у обавези да користи заштитну маску. На улазу у објекат и у тоалету обавезно је средство за дезинфекцију руку.

У угоститељском објекту у делу отвореног простора (летњим баштама) број гостију се ограничава на минимално 2 квадратна метра површине баште по госту.

Уколико постоји могућност да се башта отвореног типа прошири заузећем јавне површине, дозвољено је проширење исте на јавну површину без повећања капацитета (број столова и столица), уколико се на овај начин смањује епидемиолошки ризик по госте, под условом да се не омета слободан пролаз пешака и не угрожава безбедност кретања.

Гост не користи заштитну маску само док седи за столом. Приликом доласка, одласка, одласка у тоалет и сл., гост је у обавези да користи заштитну маску.

После сваке употребе столови и прибор морају се дезинфиковати.

  • За сваким столом и у тоалету обавезно је средство за дезинфекцију руку.
  • Прибор и посуђе се морају прати искључиво машински.

Дискотеке и клубови у затвореном простору у којима гости стоје, крећу се или играју уз музику, у периоду примене ових мера могу да раде само у статичном режиму (столови са местима за седење) на начин регулисан под тачком 7.

Дискотеке и клубови на отвореном, у периоду примене ових мера могу да раде само у статичном режиму баште отвореног типа, на начин регулисан под тачком 8.

У продајним објектима број потрошача се ограничава на најмање 6 квадратних метара корисне површине по потрошачу.

Број корисника отворених базена се ограничава на 4 квадратна метра водене и површине за лежаљке по кориснику, уз обавезно држање дистанце од 2 метра.

Препоручује се одлагање свадби, крштења, журки и других прослава са већим бројем учесника, или њихово одржавање са минимално протоколарно потребним бројем људи.

Окупљање на отвореном простору се ограничава на максимално 500 особа, уз поштовање минималне дистанце од 2 метра.

У парковима, на дечијим игралиштима и спортским отвореним теренима обавеза је држања физичке дистанце од 2 метра, осим уколико бораве са лицима из породичног или заједничког домаћинства. Апелујемо на омладину да се приликом дружења на отвореном уздрже од дружења у већим групама. (Ово се посебно односи на окупљање на кеју Нишаве, у парковима и сл.) У сваком случају, учесници су обавезни да држе минималну међусобну дистанцу од 2 метра.

У образовним установама (предшколским, школским и високообразовним) одложити све скупове и свечаности, а пријемне и друге испите, као и уписне поступке организовати уз примену свих мера заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија).

Подсећамо да су вртићи и предшколске установе дужне да примењују све мере заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија). Родитељима се препоручује да, уколико имају услова за чување деце у домаћинству, да их привремено не доводе у предшколску установу.

Забрањује се рад затворених базена, спа и велнес центара.

Рад козметичких и фризерских салона, салона лепоте, фитнес центара и теретана организовати у складу са мерама заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија).

У верским објектима и приликом верских обреда примењивати мере заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија).

У стамбеним зградама примењивати најмање једном дневно дезинфекцију заједничких просторија, а више пута дневно дезинфекцију рукохвата, квака, прекидача, дугмади у лифту.

Да ЈКП „Медијана“ Ниш, да учесталије врши прање улица и јавних површина примењујући адекватно дезинфекционо средство.

Институт за јавно здравље Ниш да, са почетком рада нове лабораторије „ватрено око“, обезбеди ефикасно и правовремено тестирање по утврђеним критеријумима.

Обезбедити правовремено информисање грађана на ефикасан и веродостојан начин са акцентом на едукацији.

О спровођењу мера стараће се комунална полиција, инспекцијски и други законом задужени органи. Свако непоштовање мера повлачи прекршајну одговорност физичког и правног лица, као и затварање објекта на период од седам дана уколио се ради о угоститељском, продајном или другом напреед наведеном објекту.


#   Ниш   базен   Институт за јавно здравље   комунална полиција   локална самоуправа   штаб за ванредне ситуације   градски аутобус   угоститељски објекат   кризни штаб   велнес   Коронавирус
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима