Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Маске обавезне, окупљања и догађаји до 20 људи, затворени простор кафана и кафића до 21 сат

rssBookmark and Share

Ниш 11.07.2020. Јужна Србија Инфо

На данашњој седници, Градски штаб за ванредне ситуације у Нишу, донео је пооштрене мере у циљу спречавања ширања заразе ворусом корона.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Свако је обавезан да у затвореном простору јавне намене користи маску и да то чини на потпуно исправан начин, уз одржавање минималне дистанце од 2 метра.

2. У јавном превозу обавезно је коришћење заштитне маске. Забрањује се улазак у возило лицима која немају постављену заштитну маску. Превозник је дужан да врши редовно проветравање и дезинфекцију возила. 

3. Возачи и путници такси возила морају користити заштитну маску. Возач је дужан да редовно проветрава и дезинфикује возило, а посебно оне елементе са којима је путник у контакту.

4. На свим пијацама је обавезна употреба заштитне маске. Ово се односи на продавце, купце и раднике пијаце.

5. Организована окупљања на простору јавне намене, у затвореном простору или на отвореном простору, дозвољена су само када се окупља до 20 особа. Под организованим окупљањем нарочито се сматрају: прославе, музичке, забавне и културне манифестације, спортски догађаји са присуством публике и слична окупљања. Минимална површина расположивог простора је 4 квадратна метра по особи. Обавезно је джање дистанце од 2 метра. 

6. Ограничава се радно време пружања угоститељских услуга, на начин:

а) у делу затвореног простора услуге се неће пружати од 21 час до 06 часова наредног дана,

б) у делу отвореног простора услуге се неће пружати од 23 часа до 06 часова наредног дана.

7. У угоститељском објекту, коцкарници и кладионици у затвореном простору број гостију се ограничава на минимално 4 квадратна метра корисне површине по госту. Особље је обавезно да све време користи заштитну маску. Гост не користи заштитну маску само док седи за столом. Ово значи да приликом доласка, одласка, одласка у тоалет и сл., гост је у обавези да користи заштитну маску. На улазу у објекат и у тоалету објекта обавезно је средство за дезинфекцију руку. 

8. У угоститељском објекту, у делу отвореног простора (летњим баштама) број гостију се ограничава на минимално 2 квадратна метра површине баште по госту. 

А) Уколико постоји могућност да се  башта отвореног типа прошири заузећем јавне површине, дозвољено је проширење исте на јавну површину без повећања капацитета (број столова и столица), уколико се на овај начин смањује епидемиолошки ризик по госте, под условом да се не омета слободан пролаз пешака и не угрожава безбедност кретања.

Б) Гост не користи заштитну маску само док седи за столом. Приликом доласка, одласка, одласка у тоалет и сл., гост је у обавези да користи заштитну маску.

В) После сваке употребе столови и прибор морају се дезинфиковати.

Г) За сваким столом и у тоалету обавезно је средство за дезинфекцију руку. 

Д) Прибор и посуђе се морају прати искључиво машински.

9. У продајним објектима број потрошача се ограничава на најмање 4 квадратна метра корисне површине по потрошачу.

10. Број корисника отворених базена се ограничава на 4 квадратна метра површине воде и површине за лежаљке по кориснику, уз обавезно држање дистанце од 2 метра.

11. Забрањује се рад затворених базена осим у сврху тренинга ватерполиста и пливачких екипа,  при чему се број корисника ограничава на 4 квадратна метра површине воде по кориснику. 

12. На продајним, угоститељским и другим објектима и површинама где је број корисника ограничен, обавезно је да информација о површини и максималном броју истовремених корисника буде истакнута и јасно уочљива на улазу. 

13. У парковима, на дечијим игралиштима и спортским отвореним теренима обавеза је држања физичке дистанце од 2 метра, осим уколико бораве са лицима из породичног или заједничког домаћинства. 

14. Забрањује се рад спа и велнес центара. 

15. Рад козметичких и фризерских салона, салона лепоте, фитнес центара и теретана организовати у складу са мерама заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија).

16. У верским објектима и приликом верских обреда примењивати мере заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија).

17. У стамбеним зградама примењивати најмање једном дневно дезинфекцију заједничких просторија, а више пута дневно дезинфекцију рукохвата, квака, прекидача, дугмади у лифту. 

18. Да ЈКП „Медијана“ Ниш, врши ванредно прање улица и јавних површина примењујући адекватно дезинфекционо средство.

19. Институт за јавно здравље Ниш да, са почетком рада нове лабораторије „Ватрено око“, обезбеди ефикасно и правовремено тестирање по утврђеним критеријумима.

20. Обезбедити правовремено информисање грађана на ефикасан и веродостојан начин са акцентом на едукацији.

21. Као посебна мера превенције ширења заразне болести КОВИД-19 одређује се моментални прекид рада и затварање на период од седам дана објеката угоститељских, продајних и других напред наведених услуга, уколико се непосредном контролом надлежних органа установи значајније одступање од спровођења напред наведених мера. 

22. О спровођењу мера стараће се комунална полиција, инспекцијски и други законом задужени органи. Свако непоштовање мера повлачи прекршајну одговорност физичког и правног лица у складу са  чланом 113. и чланом 114. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, као и у складу са другим законима.


#   Ниш   прослава   манифестација   Институт за јавно здравље   комунална полиција   штаб за ванредне ситуације   угоститељски објекат   Коронавирус
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима