Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Иако одлагана, јутрос почела евакуација мештана села Јасеновик крај Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 25.01.2019. Јужна Србија Инфо, РТС

Јутрос је почела потпуна евакуација села Јасеновик поред Ниша због страха од инцидентне ситуације приликом уклањања вагона-цистерни са амонијаком, која се преврнула након што је воз исклизнуо са шина на том делу пруге.

Фото: РТС
Фото: РТС

Иако је пре само два дана одложена, јутрос је почела потпуна евакуација села Јасеновик поред Ниша због страха од инцидентне ситуације приликом уклањања вагона-цистерни са амонијаком, која се преврнула након што је воз исклизнуо са шина на том делу пруге. Када сви мештани и стока буду евакуисани, приступиће се подизању и уклањању прве цистерне.

У овом селу живи 360 људи, и они би у року од два дана требало да се врате у своје домове..

Градоначелник Ниша као комадант Штаба за ванредне ситуације рано јутрос је издао нарађење о евакуацији мештана и стоке. Већина становника ће отићи код својих рођака, део њих у колективне центре, према првим најавама у Геронтолошки или Регионални центар у Нишу.

Стока ће бити смештена у градски депо.

Две цистерне сa амонијаком исклизнуле су у суботу, 19. јануара, између станица Црвени крст и Сврљиг. Том приликом нико није повређен, нити је било опасности по људе и животну средину.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да су службе ступиле у контакт са свим мештанима, како би утврдиле ко ће се на који начин евакуисати.

"Синоћ је био одржан збор са грађанима, и са њима је направљен детаљан план. Активности теку од 6.00. Све надлежне службе су на својим местима, све активности теку по плану", рекао је Булатовић за РТС. 

Са Ветеринарским центром договорена је и евакуација животиња, а за то су обезбеђени камиони и друга возила. "Има око 150 до 200 оваца, десетак грла крава и друга стока", указао је Булатовић.

Направљен је и план обавештавања. "Сви мештани су дали телефоне, имамо директан контакт. Обавештаваћемо и преко медија у реалном времену. Бринемо о људима који ће бити смештени у нашим институцијама, од хране, до здравственог стања. Шест пацијената хитне службе већ превозе", рекао је Булатовић.

НАРЕДБА О ЕВАКУАЦИЈИ И ЗБРИЊАВАЊУ

НАРЕЂУЈЕ СЕ потпуна евакуација села Јасеновик због могуће акцидентне ситуације приликом уклањања вагона-цистерни са амонијаком која ће се извршавати 25.01.2019. (петак) и 26.01.2019. (субота) у времену од 07:00 часова до 17:00 часова;
 

Сви мештани села Јасеновик биће појединачно обавештени о мерама и поступцима током евакуације;

Сви становници села Јасеновик су у обавези да поступају у складу са овом Наредбом;

Координацију и спровођење евакуације врши Градски Штаб за ванредне ситуације Града Ниша;

Са угроженог подручја становништво ће бити превежено комбијима и аутомобилима до главног пута ка селу Јасеновик одакле ће бити евакуисано аутобусима „Ниш-експрес“-а;

Збрињавање евакуисаног становништва извршиће се у објектима на територији Града Ниша и то:

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању (улица Париске Комуне бб) и
Геронтолошки центар Ниш (улица Радних бригада 15)

Са угроженог подручја животиње ће бити превежене камионима сточарима до депоа који се налазе на безбедној локацији;

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА НИША
КОМАНДАНТ
Дарко Булатовић

ВИДЕО: РТС


#   Ниш   саобраћајна незгода   Дарко Булатовић   Геронтолошки центар   воз   евакуација   штаб за ванредне ситуације   Јасеновик   амонијак
@DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима