Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јефтинија векна хлеба од петка

rssBookmark and Share

28.09.2011. Аutor : S.Despotović |

Влада Србије усвојила уредбу по којој ће векна „саве” од 1. октобра моћи да кошта највише 44 динара .

Јефтинија векна хлеба од петка

Влада Србије решила је да се кризи супротстави и – јефтинијим хлебом. На јучерашњој седници усвојила је уредбу по којој ће векна „саве” од 1. октобра моћи да кошта највише 44 динара, уместо досадашњих 45,97 динара.

Хлеб јефтинији два, односно 1,97 динара, једна је од мера, рекло би се, којом власт покушава да предупреди други талас светске економске кризе.

Одлучено је и да велепродајна и малопродајна маржа за бели хлеб од брашна тип 500 заједно не могу да буду веће од 9,14 одсто, као и да рок плаћања произвођачу не може бити дужи од 20 дана од пријема рачуна за испоручени хлеб. Како због прописане цене пекари не би престали да производе „саву”, одлучено је и да ова врста мора да чини најмање 40 одсто дневне производње хлеба.

Вера Вида, председница Центра потрошача Србије, каже да треба поздравити свако појефтињење, па макар оно износило и један динар.

Осим прописивања цене, уредба владе предвиђа и новчану казну од 100.000 до 2.000.000 динара за правну особу која се не придржава њених одредаба, а може се и забранити обављање пекарске делатности у периоду од шест месеци до једне године.

 


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима